Waarom huil je papa?

Heb je die foto’s gezien? Daar in Asten en Someren? En daaromheen? Duizenden ramen kapot, hele velden onder water gelopen. Van een dorp daar in de buurt meer dan de helft van de daken naar de knoppen. Dat is toch om te huilen? Stel je eens voor dat dat hier gebeurt meissie, dat alle ramen uit mijn kas hagelen. Wat doe ik dan?

Ja, ik denk dat ik goed verzekerd ben. Maar ik ben ook een beetje bang dat als het puntje bij paaltje komt de verzekering er alles aan zal doen om zo weinig mogelijk uit te betalen. En stel dat ze dat toch doen? Dat als de staatssecretaris aan verzekeringsmaatschappijen vraagt om coulant te zijn, dat ze dat nog gaan doen ook? Trouwens, dat ’ie het moet vragen is al om buikpijn van te krijgen, maar dat is een ander verhaal.

Maar bouwen we dan een nieuwe kas meissie? En gaan we daarna verder alsof er nooit iets gebeurd is? Dan liggen we toch voortaan bij elke donkere wolk met kramp op de bank? Dan wordt elke zogenaamde ‘code geel’ meteen ‘code zwart’.

Gisteren, op een terrasje in de tegenwoordig zeldzame zon, ving ik een discussie op. ’Vertel eens heren, moeten we die boeren daar in Brabant helpen?’ De meningen liepen op zijn minst uiteen. Van ’ze hadden zich kunnen verzekeren’, ’het is ondernemersrisico, zo’n bedrijf zonder dak of met een glazen plafond’, tot ’natuurlijk!’

Meissie, als deze donderwolk zijn galstenen had uitgekotst boven Amsterdam of Den Haag, hadden ze dan dezelfde vraag gesteld? En wat gebeurde er toen er wat donkere wolkjes voor de zon kwamen bij ABN-AMRO? Precies, er was geen twijfel. Maar weet je waarom ik vooral moet huilen? Omdat iedereen er zijn mening over heeft. Omdat iedereen roept wat vooral in zijn eigen belang is. En daar is echt niemand bij geholpen.

Natuurlijk meissie, natuurlijk moeten ze daar geholpen worden. En weet je, dat financiële of technische gedeelte, dat komt wel goed. Maar wat nu nog een open wond is wordt een litteken. En we moeten voorkomen dat daar weefsel op gaat groeien. Weefsel dat gaat zitten vervelen. Hulp is één, maar steun is twee. Sterkte daar mannen en vrouwen. Huil maar gerust.