Hortipoint Walnootboorvlieg lijkt zich te hebben gevestigd in Nederland

  Walnootboorvlieg lijkt zich te hebben gevestigd in Nederland

  0

  Dat de walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) gevestigd is in Nederland blijkt uit de toename van het aantal meldingen, vooral uit Noord-Brabant en Limburg. Dat meldt EIS Kenniscentrum Insecten op de website Naturetoday.

  De walnootboorvlieg komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt daar als een milde schadesoort op walnoot (Juglans regia) en zwarte (wal)noot (J. nigra) beschouwd. In Europa is er alleen schade voor de notenteelt bekend uit het zuiden, in Italië. De larven eten van de bolsters van de noten waardoor die verkleuren en uiteindelijk verslijmen. Al in een vroeg stadium is de verkleuring zichtbaar, al is het vinden van de minuscule larven dan vaak niet eenvoudig.

  Bacteriebrand
  Bovendien is er nog een andere veroorzaker van verkleuring op de bolster: bacteriebrand (Pseudomonas juglandis). Deze bacterieziekte is te herkennen aan eveneens de zwarte vlekken op blad en bolster, daarnaast tast die ook de scheuten aan en bij een sterke aantasting zal het blad afvallen. Ook lijken de noten zelf te verschimmelen, terwijl dit bij aantasting van de walnootboorvlieg niet lijkt te gebeuren.

  De walnootboorvlieg lijkt goed gevestigd in het zuiden en zuidoosten van het land. In Helden werden dit jaar voor het eerst volwassen vliegen waargenomen. Eerst tussen het gras, op de grond, later werd er ook een exemplaar hoog in de boom aangetroffen op een noot.

  Bestrijding
  Een veel terugkerende vraag is hoe de vlieg te bestrijden is. Dat lijkt bijzonder lastig. Chemische middelen zijn niet toegestaan en als de larven eenmaal in de bolster zitten is bestrijding over het algemeen niet meer mogelijk. Enkele lapmiddelen zijn: het vernietigen van afgevallen en aangetaste noten en het plaatsen van kippen onder de bomen.

  Kippen
  Zodra de larven volgroeid zijn, verlaten ze de bolster om te verpoppen in de grond, op dat moment zijn ze een niet te versmaden hapje voor kippen. Ook wanneer de volwassen vliegen het volgend seizoen uit de pop kruipen, zijn ze een makkelijke prooi: ze moeten eerst hun vleugels nog oppompen en uitharden voor ze kunnen vliegen. Dat kippen een infectie niet helemaal voorkomen, bleek uit een melding van aantasting uit Berkel-Enschot, waar de betreffende boom in een kippenren staat.

  Overigens worden de noten zelf niet aangetast door de walnootboorvlieg, die zijn vaak nog prima te eten als ze eenmaal uit de bolsters zijn gehaald. Echter, een vroege infectie verhoogt wel de kans dat andere aantastingen plaatsvinden die ook de noot aantasten, bijvoorbeeld door schimmels. Het is dus zaak uit te zoeken wanneer de infectie precies plaatsvindt. Daarvoor is het zaak te weten wanneer de volwassen dieren tevoorschijn komen.

  Meldingen
  Mocht u aangetaste noten tegen komen met larven in de bolster (voor herkenning zie dit bericht) meldt u dit dan aan John Smit van EIS Kenniscentrum Insecten. Meldingen het liefst voorzien van een foto van de larven en een adres van de locatie van de boom. Waarnemingen kunt u sturen naar eis@naturalis.nl of invoeren op Waarneming.nl.

  Beeld John Smit, Rob Schaareman, Roy Kleukers

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Bewaren

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

  Reageer op dit artikel

  avatar