Walter Zuijderwijk: ’Betrek buitenlandse telers bij collectief onderzoek’

    Walter Zuijderwijk, mede-eigenaar pot- en perkplantenkwekerij Zuidbaak in Honselersdijk, is groot voorstander van herintroductie collectief gefinancierd strategisch onderzoek. Liefst met ook buitenlandse telers.

    Afschaffen van Productschap Tuinbouw heeft Zuijderwijk altijd betreurd: „Dat er nu een soort afgeslankte vorm voor terugkomt, Brancheorganisatie Sierteelt genaamd, juich ik toe. Ik ben een groot voorstander van herintroductie van collectief gefinancierd strategisch onderzoek. Alleen als iedereen er aan bijdraagt. Geen freeriders ditmaal.”

    Dus € 350 per ha verplicht bijdragen is geen probleem?

    „350 euro per ha is een groot bedrag, maar als onderzoeksbuget per kweker kan je hier niet veel mee. Uiteraard wel in collectief verband; het totale onderzoeksbudget komt dan immers op circa € 3 miljoen. Een mooi bedrag, waar we veel maar toch niet alles mee kunnen op onderzoeksgebied. Een nog groter bedrag zou nog mooier zijn door bijvoorbeeld buitenlandse telers er aan mee te laten betalen. Dat is nog een stap te ver, maar geen verkeerde gedachte. Er zijn genoeg gemeenschappelijke delers waar onderzoek naar kan worden gedaan. Ralstonia is bijvoorbeeld een even groot probleem voor een Nederlandse als een Keniaanse rozenteler.”

    Naar welk onderzoek gaat jouw voorkeur uit?

    „Naar oplossingen zoeken om nog duurzamer te kunnen telen. Alternatieven zoeken voor remmiddelen bijvoorbeeld of andere chemische gewasbeschermingsmiddelen die op de nominatie staan te verdwijnen. Verder stimuleren van alternatieve duurzame energiebronnen, beschikbaarheid van goed gietwater en weerbaar telen.”

    Hoe duurzaam telen jullie?

    „Wij zijn MPS A en sinds kort MPS-GAP gecertificeerd. Onze afvalstroom wordt gescheiden afgevoerd. Ook wij kunnen nog niet zonder remmiddelen, maar proberen zo geïntegreerd mogelijk te telen met natuurlijke vijanden. Dat lukt ons aardig. We hebben dit seizoen hooguit twee keer gecorrigeerd tegen luis en rupsen.”

    Wat vind jij ervan dat retailers bovenwettelijke eisen stellen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen?

    „Het baart me zorgen. Retailers zijn vaak zo dubbel in hun eisen. Ze wensen duurzaam product, maar er mag geen enkel dood of levend insect op worden waargenomen. Ook als het een natuurlijke vijand betreft tegen een plaaginsect. Als retailers strengere eisen blijven stellen dan gaan ze op den duur de boot missen wat betreft sommige gewassen. Op verschraling van assortiment op de winkelvloer zit echter niemand te wachten.”

     

    Wil je weten hoe Zuijderwijk terugblikt op het afgelopen perkgoedseizoen, lees dan vrijdag 13 juli de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties