Tuin en Landschap Tips Wat verandert er in de werkkostenregeling?

  Wat verandert er in de werkkostenregeling?

  0

  Hovenier Wil de Korte* heeft in december 2018 een bonus uitgekeerd aan zijn personeel, omdat het een goed jaar is geweest. Hij heeft hier geen belasting over betaald, omdat het past in de werkkostenregeling. De Korte begrijpt dat er een wijziging op komst is bij deze regeling. Hij wil graag weten of het dan ook nog kan.

  De vrije ruimte voor vergoedingen en verstrekking van de werkkostenregeling (WKR) wordt per 2020 verhoogd van 1,2% naar 1,7% voor de eerste €400.000 van het totale fiscale loon van de werkgever. Deze verruiming van de werkkostenregeling betekent dat werkgevers €2.000 meer ruimte krijgen voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen.

  Bij een loonsom van €400.000 kunnen werkgevers in de nieuwe situatie €6.800 onbelast beschikbaar stellen, in plaats van de huidige €4.800. Voor het loon boven €400.000 blijft het percentage van 1,2% gelden. Ook wordt de vergoeding voor het aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG) per 2020 vrijgesteld

  De vrije ruimte
  De werkkostenregeling houdt op dit moment in dat de werkgever 1,2% van de totale fiscale loonsom belastingvrij aan het personeel mag verstrekken, oftewel de vrije ruimte. De vergoedingen boven deze vrije ruimte zijn belast tegen een tarief van 80% eindheffing bij de werkgever.

  Gebruikelijkheidstoets
  Het aanwijzen van vergoedingen onder de werkkostenregeling mag niet meer dan 30% afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Dit wordt de gebruikelijkheidstoets genoemd.

  Het moet gebruikelijk zijn dat de werknemer vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van een bepaalde omvang belastingvrij krijgt en dat de werkgever loonbelasting of premie volksverzekeringen via de eindheffing voor zijn rekening neemt. Wat gebruikelijk is kan per bedrijf en bedrijfstak verschillen.

  Vergoedingen, verstrekkingen of terbeschikkingstellingen van maximaal €2.400 per persoon per jaar beschouwt de belastingdienst momenteel in ieder geval als gebruikelijk. De afwijking van 30% geldt niet voor dit bedrag.

  Let op bij personen die het minimumloon verdienen of bij bijvoorbeeld stagiairs die slechts een stagevergoeding ontvangen. Hoewel het niet ongebruikelijk is, vindt de belastingdienst het wel onredelijk om een deel van het loon c.q. de stagevergoeding als eindheffingsloon aan te wijzen.

  Fiscaal loon DGA
  De DGA die als enige werknemer op de loonlijst van zijn holding staat, moet dus een fiscaal loon van in ieder geval €200.000 verdienen om optimaal gebruik te kunnen maken van deze €2.400, zonder dat zijn holding hier eindheffing over verschuldigd is.

  Als het fiscaal loon lager, en daarmee ook de vrije ruimte, is dan is 80%-eindheffing door de BV verschuldigd over het meerdere. <

  Dit artikel verder lezen?

  Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij

  Reageer op dit artikel

  avatar