Water Natuurlijk opnieuw grootste bij waterschapsverkiezingen

De partij Water Natuurlijk lijkt landelijk de grote winnaar te zijn bij de waterschapsverkiezingen. In negen waterschappen is de partij de grootste. Maandag volgt pas de officiële uitslag van de waterschapsverkiezingen.

De voorlopige opkomst bij de waterschapsverkiezingen van 2019 is een stuk hoger dan de opkomst in 2015. De opkomst laat een duidelijk stijgende lijn zien ten opzichte van 2015. Toen was de opkomst 43,5%. Bij de huidige waterschapsverkiezingen is dat gestegen naar 50,5%.

Water Natuurlijk grootste

Qua zetelverdeling lijkt Water Natuurlijk als landelijk waterspecifieke partij opnieuw de grootste: in negen waterschappen is het de grootste partij. De Algemene Waterschapspartij, de andere landelijke waterspecifieke partij, lijkt gegroeid ten opzichte van 2015.

Lokale partijen doen het beter dan bij de vorige verkiezingen: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste. Wat betreft de landelijke politieke partijen lijken de VVD en de PvdA goed te scoren ten opzichte van 2015. Het CDA lijkt iets achter te blijven, met enkele uitzonderingen. De partij 50Plus zet de opmars van de vorige keer door.

Droogte en hoosbuien

Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen: „Er is duidelijk te zien dat thema’s als water, klimaat en energie leven bij de kiezer. Extreme weersomstandigheden als droogte en hoosbuien zijn de realiteit. Het werk van de waterschappen is hierdoor zeer relevant en urgent nodig. En daar wordt de kiezer zich steeds meer van bewust.”

De officiële uitslag volgt op maandag 25 maart om 10:00. Dan is de openbare zitting van het centraal stembureau. Dit stembureau stelt de uitslag officieel vast. Alle uitslagen die voor die tijd bekend zijn, zijn dus nog niet officieel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties