De Boomkwekerij Nieuws Waterschappen: grondwaterstand nu veelal op orde

Waterschappen: grondwaterstand nu veelal op orde

0

Nu het groeiseizoen begint is de grondwaterstand in veel gebieden wel op orde, maar regionaal zijn er wel grote verschillen.

Op bijvoorbeeld hoge zandgronden in het zuiden is het nu droger dan op hoge zandgronden in het oosten, meldt de Unie van Waterschappen. Dat heeft vooralsnog geleid tot een beregeningsverbod voor grasland bij waterschap De Dommel, ten zuiden van Eindhoven. De wateraanvoer vanuit de grote rivieren is normaal voor deze tijd van het jaar.

Miljoenen voor water vasthouden en verzilting tegengaan

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) concludeert dat de droogtemaatregelen van vorig jaar goed hebben uitgepakt.

Behalve het gedaalde grondwaterpeil op hoge zandgronden is echter ook binnendringend zeewater een knelpunt. De minister heeft daarom besloten om dit jaar €7 miljoen beschikbaar te stellen voor nog meer maatregelen: om water in zandgebieden vast te houden en oplossingen te vinden tegen verzilting.

Foto: Arno Engels

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar