’Wereldwijd overleven meeste kwekers, veelal zonder steun’

De meeste kwekers zullen herstellen van de coronacrisis, zo blijkt uit een nieuwe enquête in 27 sierteeltlanden wereldwijd. Maar veelal zonder financiële steun per land.

De enquête is gehouden door de internationale sierteeltorganisatie AIPH en FloraCulture International. 71% van de landenorganisaties die bij de AIPH zijn aangesloten, gelooft dat de ’meeste kwekers spoedig zullen herstellen van de crisis’. Aan het begin van de crisis dacht nog 70% dat ’veel kwekers voor het eind van 2020 failliet zou zijn’.

In Europa alleen Nederland en België met noodfonds

In 78% van de sierteeltlanden bestaan er nationale regelingen om het bedrijfsleven financieel te steunen. Bij 44% gaat het om doorbetaling van loon; bij 59% om speciale leningen en bij 33% om compensatie van verkoopverliezen. Dit geldt volgens de AIPH echter vooral om retailers. In ’maar heel weinig landen’ komt de overheid tegemoet aan kwekers. In Europa hebben alleen Nederland en België een noodfonds voor kwekers.

In de meeste landen zijn tuincentra, bloemenzaken en andere retailers met sierteeltproducten weer open. 78% van de retailers verwacht een slechtere voorjaarsverkoop dan vorig voorjaar, maar 46% verwacht de komende weken juist meer verkopen dan in dezelfde periode van 2019. 81% verwacht verder dat e-commerce van planten en bloemen doorzet.

Foto: AIPH

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties