Tuin en Landschap nieuws Werkgeversorganisaties: eerder AOW voor zware beroepen

Werkgeversorganisaties: eerder AOW voor zware beroepen

0

Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland willen een lijst opstellen met zware beroepen die eerder recht hebben op AOW. Ook moet de stijging van de AOW-leeftijd worden afgevlakt. Dat schrijven de drie organisaties in een open brief in het FD.

In de brief beschrijven de werkgeversvoorzitters hoe de vakbonden in november de mogelijkheid hebben laten liggen om voor ouderen indexering van pensioenen weer mogelijk te maken, en jongeren de zekerheid van een goed pensioen te geven.

„We waren er op een haar na uit. Het laatste brandende punt was de AOW-leeftijd. Iets waar ondernemers geen enkele invloed op hebben aangezien dat kabinetsbeleid is. Toch gaat de vakbeweging nu bij bedrijven staken. Dat is vreemd en ondernemers willen die rekening niet betalen.”

AOW afvlakken

Juist in dit versplinterde politieke landschap moet de polder volgens de werkgeversvoorzitters zijn stabiliserende rol vervullen. „De oplossing is dat we de stijging van de AOW-leeftijd afvlakken. Dat we eerder stoppen in zware beroepen mogelijk maken met maatwerk, net zoals in Oostenrijk bijvoorbeeld gebeurt. Dat zzp’ers beter toegang krijgen tot pensioen. Én dat we pech- en gelukgeneraties voorkomen. Daarom onze oproep aan de vakbeweging: kom terug aan tafel. Laten we dit werk afmaken.”

Op 18 maart, twee dagen voor de verkiezingen, vindt een grote landelijke staking plaats door de vakbonden. De werkgeversorganisaties zeggen geen begrip voor de acties te hebben.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar