Westland staat inzet van drones boven kassen toe

  De inzet van drones boven kassen is toegestaan in de gemeente Westland. Dat blijkt uit antwoorden van het Westlandse college van burgemeesters en wethouders op schriftelijke vragen hierover van gemeenteraadslid Karin Zwinkels (CDA).

  Aanleiding voor de vragen van de CDA-fractie was de schade die een windhoos op 14 september veroorzaakte aan het kasdek bij vijftien tuinders in ’s-Gravenzande. De betrokken verzekeraar wilde het schadebeeld met een drone vanuit de lucht bekijken, maar dat was volgens Zwinkels wettelijk niet toegestaan omdat dat gevaar zou kunnen opleveren voor de luchtvaart. De inspectie is om die reden met een helikopter uitgevoerd.

  „Bij de afwikkeling van zo’n ramp is het van belang heel snel in beeld te krijgen hoe groot de schade is, welke delen van de kas specifiek moeten worden geruimd en welke delen van de teelt kunnen worden gered. Een adequate inspectie door de verzekeringsmaatschappij maakt deel uit van deze snelle actie. Door drones in te zetten kan deze inventarisatie heel snel plaatsvinden”, motiveerde de CDA-politica haar vragen toen.

  B & W van Westland stellen in hun beantwoording dat „volgens de bij ons bekende wet- en regelgeving de inzet van drones ter plaatse niet verboden is”. Het college is het met Zwinkels eens dat drones bij dergelijke gebeurtenissen een waardevol middel zijn om snel te kunnen inventariseren waardoor snel de juiste maatregelen kunnen worden getroffen.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties