Van de Wijdeven en c.s. betalen boedel Baas Plantenservice ruim €2 miljoen

  Curator Guus Berntsen en Van de Wijdeven c.s. hebben een schikking getroffen over het bedrag dat de voormalige bestuurders van Baas Plantenservice nog moeten terugbetalen aan de failliete boedel van Baas Plantenservice. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro plus €116.731,51 aan rente.

  Eerder betaalde Ad van de Wijdeven, Jaap Smak Gregoor en drie andere bestuurders van Baas Plantenservice een bedrag van €922.714,68 en daarnaast aan hoofdsom en rentebetalingen € 96.804,09 terug aan de boedel. In totaal betaalt Van de Wijdeven c.s € 2.136.250,10, waarvan € 12.000,- toekomt aan Baas Beheer ingevolge een ook met haar getroffen regeling.

  Dit blijkt uit het openbaar faillissementsverslag van 2 februari jl. Partijen willen niets over de schikking kwijt.

  De regeling tussen de curator en Van de Wijdeven is de uitkomst van het hoger beroep dat Van de Wijdeven c.s. hadden aangespannen tegen een uitspraak van de rechter in Den Haag op 20 juli 2016. In die rechtszaak werd voor ruim €2,6 miljoen aan vorderingen van de curator op Ventura Management, Baas Holding en Van de Wijdeven toegewezen. In het laatste het faillissementsverslag wordt zelfs een bedrag van €4 miljoen genoemd.

  Onrechtmatig

  Van de Wijdeven c.s. werden in de rechtszaak paulianeus handelen en onbehoorlijk bestuur ten laste gelegd. De rechtbank vernietigde onder andere betalingen die door bestuurder Van de Wijdeven van Baas Plantenservice aan holdings zijn gedaan waar hij zelf eigenaar van was. Dit gebeurde volgens de rechters in een periode waarin de bestuurder wist van de financiële problemen van Baas Plantenservice en volgens de rechtbank ook in een periode waarin het bedrijf al wist dat het haar eigen faillissement zou aanvragen. De rechtbank sprak van onrechtmatig handelen van Van de Wijdeven waarbij sprake is van samenspanning tussen de verschillende holdings waarvan Van de Wijdeven eigenaar was.

  Curator Guus Berntsen gaf na afloop va het hoger beroep aan dat er nu in de boedel ongeveer €2 miljoen euro zit. Daar komt na de schikking ruim €1,1 miljoen bij. Bij de curator zijn voor €3,5 miljoen aan erkende vorderingen van kwekers binnengekomen. Berntsen zei te verwachten dat minimaal 50% van dit bedrag aan de kwekers wordt uitbetaald. Voor €1,3 miljoen euro aan vorderingen werd door de curator betwist. Deze kwekers krijgen waarschijnlijk geen geld. Overigens neemt een deskundige momenteel nog alle claims onder de loep, liet Berntsen weten.

  In beroep

  Volgens het faillissementsverslag gaan Van de Wijdeven c.s. mogelijk nog in beroep tegen het verwijt van onbehoorlijk bestuur en paulianeus handelen. Ook loopt er nog een zaak tussen A+G Transport en Baas Plantenservice. Tevens zijn er nog vorderingen van Baas Plantenservice op Praktiker en Max Bahr.

  In de hoogtijdagen draaide Baas Plantenservice een omzet van €100 miljoen. De omzet werd met name gerealiseerd met de in- en verkoop van perkgoed, boomkwekerijproducten en kamerplanten. Handelaar Baas Plantenservice in Hazerswoude-Dorp ging in februari 2014 failliet nadat haar grootste – en zo ongeveer enige – klant Praktiker/ Max Bahr omviel.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties