De Boomkwekerij Teelt Wijzigingen in Innovatieprogramma Boomkwekerij

Wijzigingen in Innovatieprogramma Boomkwekerij

0

Twee van de tien projecten in het Innovatieprogramma Boomkwekerij zijn gestopt. De toegekende PT-gelden gaan naar andere projecten.

Eerder was bekend dat de wortelsnoeier van MDE uit het programma was gehaald, omdat de doorontwikkeling niet zou lukken binnen de gestelde tijd. Uiterlijk komend najaar moeten namelijk alle innovaties uit het programma breed in de praktijk zijn.

Het tweede project dat is afgeblazen is draadloze omtrekmeting met RFID. Bij nadere uitwerking van het businessplan bleek dat de kostprijs per boom te hoog zou worden. Het project was ingediend door Boomkwekerij De Spankert en Repoint zou het uitvoeren.

Residu-onderzoek

De Raad voor de Boomkwekerij heeft besloten om de toegekende PT-gelden, respectievelijk €25.000 en €35.000, in een project rondom residu-onderzoek te steken. Dat is net gestart met een totale PT-bijdrage van bijna €88.000.

Ecosysteemdiensten

De allerlaatste PT-gelden (ruim €25.000) zijn naar het lopende project Ecosysteemdiensten van boomkwekerijproducten gegaan. Dit is onderdeel van De Groene Agenda, een programma vanuit het Topsectorenbeleid om groen beter te verwaarden. Royal FloraHolland, iVerde en Wageningen Plant Research ontwikkelen hiervoor instrumenten, maar zochten nog financiering vanuit het bedrijfsleven.

 

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.