De Boomkwekerij Xylella Xylella gevonden in sierplant op Corsica

Xylella gevonden in sierplant op Corsica

0

Xylella fastidiosa is op Corsica aangetroffen in Polygala myrtifolia. Dat meldt de Europese fytosanitaire organisatie EPPO.

Een paar weken geleden meldde Frankrijk de eerste besmetting van Xylella op Corsica. Volgens EPPO is de bacterie gevonden in commercieel gebied van Propriano, op de sierstruik Polygala myrtifolia. Na de ontdekking zijn onmiddelijk de geldende EU-noodmaatregelen genomen. Het is echter nog niet officieel bekend hoe de bacterie daar is terechtgekomen.

Fredon Corse, de Corsicaanse dienst tegen schadelijke organismen, controleert sinds maart 2014 extra diverse waardplanten van de bacterie. Na de vondst op Polygala zijn de controles verder verscherpt op het Franse eiland. De BBC meldt bijvoorbeeld dat passagiers op veerboten worden gecontroleerd op meegenomen waardplanten.

Frankrijk vreest nu voor de olijfproductie op Corsica. Deze is 2.000 ha groot. In Zuid-Italië zijn al duizenden hectares besmet met Xylella. Tot nog toe was de bacterie binnen de EU alleen aanwezig in de Zuid-Italiaanse provincie Lecce.