Xylella duikt op in Duitsland

In Duitsland is recent een vondst gedaan van Xylella fastidiosa in een particuliere tuin. De quarantaineziekte is gevonden in een Oleander die door een vakantieganger mee naar huis is genomen.

Waarvoor recent zowel door Nederlandse als Duitse overheden is gewaarschuwd, is in Duitsland toch gebeurd. Helmut Selders, voorzitter van de Bund Deutscher Baumschulen, meldt dat onlangs door een vakantieganger een plant is meegenomen waarin de quarantainebacterie Xylella fastidiosa is aangetroffen.

Bufferzone ingesteld
De plant – een Oleander – is vernietigd en ook binnen een straal van 100 meter zijn alle waardplanten vernietigd. Daarnaast is een bufferzone ingesteld. De voorzitter spreekt van een geluk dat zich binnen de bufferzone geen boomkwekerijen bevinden.
„Waakzaamheid blijft geboden, dat blijkt maar weer”, aldus Selders. „Het maakt niet uit hoe we onze bedrijven beschermen, er zijn te veel kanalen die voor een besmetting kunnen zorgen. Vakantiegangers lijken daarbij op dit moment voor het grootste besmettingsgevaar te zorgen”, aldus de bezorgde voorzitter.

Pleiten voor compensatiefonds
De voorzitter pleit bij de politiek voor een compensatiefonds voor kwekers. Bij besmetting zouden kwekers daarop een beroep moeten kunnen doen.