Xylella gevonden in lavendel in Noord-Portugal

Op 8 januari is in Portugal Xylella fastidiosa aangetroffen in lavendelplanten in een tuin in de stad Vila Nova de Gaia, nabij Porto. De bacterieziekte was symptoomloos aanwezig in de planten. Dat meldt LTO Bomen en Vaste planten in de nieuwsbrief.

De Portugese autoriteiten hebben inmiddels acties in gang gezet om de waardplanten van Xylella in de directe omgeving van de vondst (100 m) te identificeren en bemonsteren. Daarnaast worden de waardplanten in kaart gebracht in een straal van 5 kilometer rondom de vondst.

Eerste keer

Het is voor zover bekend de eerste keer dat Xylella in Portugal wordt aangetroffen. Eerder waren er vondsten in Italië, Spanje en Frankrijk. Vorig jaar werd Xylella aangetroffen in België bij een handelsbedrijf en in Nederland in een Coffea-plant die al negen jaar in een kantoorpand in Noordwijkerhout stond.

Vila Nova de Gaia is gelegen aan de rivier de Douro en is een belangrijk centrum voor de befaamde portwijn. Langs de rivier liggen wijngaarden waar de druiven voor de port groeien. Zoals bekend zijn druiven ook een waardplant van Xylella.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties