De Boomkwekerij Xylella Xylella duikt voor het eerst op in Nederland

Xylella duikt voor het eerst op in Nederland

0

Angst en verwachting van Nederlandse sector is uitgekomen: de quarantaine-bacterie Xylella fastidiosa is voor het eerst ontdekt in Nederland.

De NVWA heeft Xylella fastidiosa aangetroffen in een Coffea-plant, in een kantoorpand in Noordwijkerhout. De besmetting werd opgemerkt door een inspecteur van de NVWA die in het pand aanwezig was voor een administratieve afhandeling.

 

De koffieplant met bladuitval en vergelende bladeren met gedeeltelijke necrose, in de quarantainekas van de NVWA.

De plant is ingeseald en voor onderzoek naar de quarantainekas van het Nationaal Referentie Centrum van de NVWA gebracht. Op basis van het onderzoek aan de plant, en in de ruimte, heeft de dienst geen aanwijzingen gevonden dat de bacterie zich verder heeft verspreid. De plant stond de laatste negen jaar in het pand.

Volgens EU-regels neemt de NVWA daarom geen aanvullende maatregelen voor waardplanten in de omgeving. Het is een incidentele vondst, dus er wordt ook geen zone afgebakend.

Foto: NVWA

 

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar