’Xylella gevonden in Verenigd Koninkrijk’

Britse angst lijkt uitgekomen: Xylella zou via import in het Verenigd Koninkrijk beland zijn.

Horticulture Week meldt althans dat er vier vondsten zijn van de quarantaine-bacterie, maar die zijn nog niet bevestigd door het Britse ministerie Defra.

Volgens Horticulture Week heeft de Royal Horticultural Society (RHS) in januari een Xylella-vondst gemeld in een koffieplant uit Costa Rica. De melding is echter niet door de RHS maar door Defra gedaan, laat RHS-woordvoerder Ed Horne aan De Boomkwekerij weten. De RHS heeft geen verdere details over de onderschepping.

De andere drie vondsten zouden in planten (waaronder een lavendel) zijn die vanuit de Zuid-Franse regio Toulon in Zuid-Engeland terecht zijn gekomen.

Coffea uit Costa Rica juist verboden

De EU heeft import van koffieplanten (Coffea) uit Costa Rica al enkele jaren verboden; het is een van de noodmaatregelen tegen verspreiding van Xylella. Coffea (foto) hoort tot de zes meest risicovolle waardplanten (samen met Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis).

De RHS kondigde eerder aan dat juist de meest risicovolle waardplanten verboden zijn op RHS-shows, zoals de aankomende Chelsea Flower Show in Londen. Tenzij de planten zijn gekweekt in het VK.

Lees ook de update: ‘Defra ontkent Xylella-aanwezigheid in Verenigd Koninkrijk’

 

Foto: NVWA

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties