Xylella gevonden op Belgisch handelsbedrijf

Xylella fastidiosa komt dichterbij: de gevreesde quarantaine-bacterie is voor het eerst in België gevonden, op een handelsbedrijf in West-Vlaanderen.

De FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) ontdekte verdachte symptomen in een partij olijfbomen, tijdens een routinecontrole op het handelsbedrijf. Donderdag 28 september bleek het daadwerkelijk te gaan om Xylella fastidiosa, meldt de kwekers- en groenvoorzienersvereniging AVBS.

De bacterie zat in drie olijfbomen die uit Spanje waren gehaald. Inmiddels heeft de FAVV de besmette bomen vernietigd conform EU-regelgeving. De FAVV bestempelt de ontdekking als een vondst, geen uitbraak. Er zijn dus geen vectoren aangetroffen rondom de besmette bomen. Verder onderzoek is wel gestart, om bevestigd te krijgen dat alle sporen inderdaad zijn vernietigd.

Volgens de AVBS hebben de Spaanse autoriteiten inmiddels de Spaanse leverancier van de besmette olijfbomen onderzocht. Het Belgisch handelsbedrijf besloot zelf, aldus de AVBS, om na de vondst alle aanwezige olijfbomen direct te vernietigen.

Uitdrogingssymptomen: ’grote kans door droge zomer’

De AVBS adviseert bedrijven die olijfbomen uit landen hebben geïmporteerd waar Xylella eerder is aangetroffen, en bovendien uitdrogingssymptomen vertonen, te melden bij de FAVV voor nader onderzoek. Volgens de AVBS is de kans groot dat die symptomen zijn veroorzaakt door de droge zomer, en niet door Xylella.

Foto’s: FAVV

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties