Xylella in olijfbomen kan Italië miljarden kosten

De economische impact van Xylella in olijfbomen in Italië kan oplopen tot €5,2 miljard, zo blijkt uit nieuw internationaal onderzoek. Herbeplanting met resistente rassen kan de impact verlagen tot €1,6 miljard.

Onderzoekers van Wageningen University en Spaanse instituten hebben een bio-economisch model ontwikkeld en hierover gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Dat model houdt rekening met de verspreiding van Xylella fastidiosa en met economische kenmerken van olijventeeltsystemen in verschillende Europese landen. De impact is berekend over 50 jaar.

In het slechtste geval, als olijfgaarden afsterven en de productie stopt, kan de economische impact voor Italië over 50 jaar €1,9 miljard tot €5,2 miljard euro zijn. Als herbeplanting met resistente rassen haalbaar is, varieert de impact van €0,6 miljard tot €1,6 miljard euro. De impact kan ook kleiner zijn als de verspreiding van de ziekte wordt teruggebracht van 5,18 km/jaar naar 1,1 km/jaar.

Volgens de onderzoekers benadrukken de modelgegevens de noodzaak om door te gaan met resistentie-onderzoek en fytosanitaire maatregelen tegen Xylella.

Foto: EPPO

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties