Xylella nu ook op Spaanse vasteland

Xylella fastidiosa is uitgebroken in amandelbomen ten zuiden van Valencia.

Het is de eerste uitbraak van de quarantaine-bacterie op het vasteland van Spanje, aldus de Spaanse overheid. Eind vorig jaar dook Xylella voor het eerst op het eiland Mallorca op, in kersenbomen. Daarna werd de bacterie ook aangetroffen op Ibiza.

De uitbraak ten zuiden van Valencia, in Guadalest, is in een boomgaard die reeds 30 jaar voor amandelproductie in gebruik is. Bomen (Prunus dulcis) namen af in productie. Daarna bleek uit monsters van 17 bomen dat 12 besmet waren met Xylella.

De Spaanse overheid had er ook olijfbomen getest, maar die bleken juist niet besmet te zijn. Het is nog niet bekend om welke ondersoort van X. fastidiosa het gaat.

Conform EU-noodregels is een 10 km-zone rond de uitbraak direct afgebakend. Hierin zitten geen boomkwekerijen, aldus Josep M. Pagès, secretaris van de European Nurserystock Association. „Er zitten zeven retailers in de afgebakende zone, waarvan slechts vijf met waardplanten van Xylella.”

Valencia is een Spaanse boomkwekerijregio, maar de afstand tussen de stad zelf en de uitbraak in Guadalest is al rond de 150 km.

’Stop direct met import’

Belangenbehartiging Greenport Boskoop adviseert kwekers dringend om toch direct te stoppen met import uit de buurt van de Spaanse regio. De stichting adviseert ook om plantmateriaal dat de laatste tijd al naar Boskoop is gehaald, te laten onderzoeken en indien mogelijk van de kwekerij af te halen.

Foto: InfoXylella.it

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties