De Boomkwekerij Xylella Xylella trekt Spanje in

Xylella trekt Spanje in

0

Na de eerste uitbraak van Xylella op het Spaanse vasteland, ten zuiden van Valencia, is de quarantaine-bacterie nu ook dieper in Spanje opgedoken.

De Spaanse publieke omroep RTVE en Phytoma.com melden dat de autoriteiten Xylella hebben gevonden in een olijfboom. De boom staat op een privédomein in Villarejo de Salvanés, een gehucht langs een snelweg op circa 40 km ten zuidoosten van Madrid.

Het is de eerste vondst in een olijfboom op het Spaanse vasteland. Hoe Xylella daarin is terechtgekomen, is niet duidelijk. De autoriteiten zijn begonnen met het verwijderen van waardplanten binnen 100 m straal van de vondst.

De eerste uitbraak van Xylella op het Spaanse vasteland was vorig jaar in een oude boomgaard voor amandelproductie. Omdat het een uitbraak was (zo waren er meerdere bomen besmet), was daar direct een 10 km-bufferzone afgebakend. Bij een vondst zoals nu onder Madrid wordt geen bufferzone afgebakend (en de EU heeft die afbakening onlangs aangepast: niet 10 maar 5 km).

Foto: InfoXylella.it

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar