De Boomkwekerij ’Ik ben zeer ingenomen met verkoop’

  ’Ik ben zeer ingenomen met verkoop’

  0

  De recente verkoop aan Delphy, van de kavels die waren ingebracht in Kavelcoöperatie Dijkgraafweg, stemmen betrokkenen tevreden. „Ik ben zeer ingenomen met de verkoop”, zegt Henk van der Smit, die als secretaris van Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop nauw bij het project betrokken is.

  „Dit is waarom we deze kavelcoöperatie vorig jaar hebben opgericht”, zegt Van der Smit over de verkoop van de drie kleinere kavels die gezamenlijk onder de vlag van Kavelcoöperatie Dijkgraafweg op de markt werden gebracht.

  Verkenning nieuwe kavelcoöperatie 

  Wat Van der Smit betreft blijft het ook niet bij dit ene succes. „We zitten op dit moment in een verkenningsfase met een aantal andere kwekers om te komen tot een nieuwe kavelcoöperatie. Op zich zijn we er met de eigenaren al wel uit, maar wachten nog op de taxatie van de kavels. Die moet voor de kwekers uiteraard ook naar tevredenheid zijn om hun kavels definitief in een kavelcoöperatie onder te brengen.”

  Van der Smit ziet overigens nog een ontwikkeling bij de verkoop van kavels. „In sommige gevallen zijn er kopers die concreet op zoek zijn naar een wat grotere kavel. In dat geval proberen we kavels samen te voegen en direct te verkopen. Hierbij is dan de oprichting van een kavelcoöperatie – als tussenoplossing – niet nodig.”

  Over de Kavelcoöperatie Dijkgraafweg

  Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop nam vorig jaar het initiatief tot de eerste kavelcoöperatie, gelegen aan de Dijkgraafweg in Hazerswoude-Dorp. Deze is dus recent verkocht aan Delphy. De drie deelnemende grondeigenaren waren Hans van Gemeren, Ton Stolwijk en Elly Vergeer. Zij boden gezamenlijk hun percelen te koop aan. Juridisch was de grond van de coöperatie en is Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. De opbrengst en eventuele winst wordt naar verhouding van de ingebrachte grond verdeeld.

  Onder andere de kwekers Ton Stolwijk (links) en Hans van Gemeren boden gezamenlijk hun bedrijf als één groot perceel te koop aan. Rechts Henk van der Smit, secretaris Greenport Boskoop.

  Het Nationaal Groenfonds financiert mede het project omdat het goed zou zijn voor de waterhuishouding en natuurbehoud. Alphen aan den Rijn subsidieert € 45.000 omdat de kavelcoöperatie leidt tot efficiënter gebruik van de grond en het gebied aantrekkelijker maakt voor bedrijven van buiten.

  In De Boomkwekerij 17 van 18 augustus 2017 was een artikel te lezen over de Kavelcoöperatie Dijkgraafweg.

   

  Ron Barendse
  Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.

  Reageer op dit artikel

  avatar