’Zeker vervangingsvraag op Zweedse tuincentra’

Voor Zweedse tuincentra zal het een goed jaar worden, daar is Jan Janssen van overtuigd. De inkoper van tuincentrumketen Blomsterlandet verwacht wel een spannend voorjaar.

„Er komt zeker vervangingsvraag, omdat je door de droogte van vorige zomer toch best wat planten kapot ziet in Zweedse tuinen. Mooie hoge hagen waarvan bijvoorbeeld drie van de tien planten kapot zijn gegaan: dat ziet nu niet mooi uit. Maar het kan ook zijn dat consumenten afwachten of er toch weer wat groen aan planten komt, net zoals ze dat denken bij uitgedroogd gras – ’dat wordt na de zomer wel weer groen’. Misschien dat ze heesters terugknippen in plaats van vervangen? Dat maakt het voorjaar spannend.

Door de droogte was er een beregeningsverbod in Zweden. Consumenten mochten geen watergeven met sproeiers en slangen. Wel met gieters, maar dat schiet niet op, en het is te hopen dat we zo’n verbod niet nog eens krijgen. Want dat maakte de verkoop op tuincentra wel moeilijk. Bij ons viel het wel mee, maar andere tuincentra hadden te veel handel ingekocht. Kwekers bleven ermee zitten, of tuincentra zaten propvol wat uitval kostte.

Perkgoed kun je in de aanbieding zetten; dat krijg je dan wel verkocht. Maar dat lukt niet met bijvoorbeeld Thuja ’Brabant’ om als haag te planten. Dat doen consumenten niet in juli, en zeker niet als ze alleen maar met gieters mogen watergeven.

We hadden zo’n partij ’Brabant’ ingekocht, maar de levering uitgesteld in overleg met de kweker. Hij moest ze daardoor wel wat ruimer zetten. Uiteindelijk was dit voor ons beide een win-winsituatie. Ook al is het een moeilijk jaar, we gedragen ons netjes richting kwekers. Twee zaken zijn voor hen heel belangrijk: afnemen wat je besteld hebt, en betalen binnen een termijn zoals het moet.

Bestellingen voor het voorjaar zijn weer een heel eind gepland. Mocht er nog harde vorst komen, dan verschuiven we leveringen, anders kun je toch niets met die planten doen. Pasen is dit jaar wel later dan, dat is voor tuinplanten een plus.

Vorig jaar was Pasen heel vroeg. Toen was het hier nog winter met sneeuw, waardoor tuincentra een behoorlijke klap hebben gekregen – dat risico wisten we vooraf, maar als het dan ook echt gebeurt, is het niet leuk. Na de winter kwam dus ook nog eens de droogte.

En is het nu nog steeds winter in Zweden? In het noorden ligt nog wel sneeuw, maar bij ons in het zuiden lijkt het wel herfst, het waait en het regent. Het weer gaat hier een beetje op en neer. Toch hebben we al een paar mooie verkoopweekenden gehad. De eerste planten staan alweer twee weken in de tuincentra, uiteraard in Zuid-Zweden. In het noorden wordt dit wat later, zo rond week 15-17 beginnen ze sneeuwvrij te worden en kunnen ze tuinplanten krijgen.”

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Waardevolle vakinformatie in de boomkwekerij en vaste planten
  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar De Boomkwekerij
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift De Boomkwekerij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties