De Boomkwekerij Xylella Zelf testen op Xylella: mag dat?

Zelf testen op Xylella: mag dat?

0

Een Britse importeur test olijfbomen zelf moleculair op Xylella. Mag dat wel aangezien de Europese Commissie toetsmethoden heeft gevalideerd voor fytosanitaire diensten?

Het bedrijf dat zelf op Xylella toetst, Villaggio Verde, is een Brits bedrijf dat dus onder toezicht van de Britse autoriteiten valt. De NVWA houdt geen toezicht buiten Nederland, laat woordvoerder Tjitte Mastenbroek dit vakblad weten.

Volgens Mastenbroek heeft de EU geen diagnostisch protocol voorgeschreven. Het meest up-to-date en gevalideerd protocol is momenteel het ’EPPO standard PM 7/24’ op Xylella fastidiosa. Dit gebruikt de NVWA. „Dit protocol is internationaal, ook door de EU, geaccepteerd voor de officiële toetsing op Xylella fastidiosa.”

Vergunning noodzakelijk

Een bedrijf kan zelf een test (laten) doen op Xylella, aldus Mastenbroek, „maar dan moet het bedrijf hiervoor wel een vergunning hebben van de nationale autoriteiten.” Voor alle EU-quarantaine organismen, dus ook voor Xylella fastidiosa, geldt er een meldplicht.

Het is niet duidelijk of Villaggio Verde vergunning heeft van Defra. Volgens de eigenaar van het Britse handelsbedrijf wordt een mogelijke positieve uitslag wel gemeld aan Defra. Zoals dus verplicht is volgens EU-regelgeving.

Foto: EPPO

Arno Engels
Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

Reageer op dit artikel

avatar