De Boomkwekerij Brexit Zo bereid je je goed voor op Brexit

Zo bereid je je goed voor op Brexit

0

Exporteer je bloemen en/of planten naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan moet je rekening houden met een mogelijk harde Brexit. Op 30 maart 2019 begint een overgangsperiode, maar wat die gaat inhouden, weet nog niemand. In het ergste geval starten op die dag allerlei douane- en fytosanitaire controles bji de grens, waardoor je met lange wachttijden te maken krijgt. Hoe bereid je je daar het beste op voor? Overheid en bedrijfsleven komen met tips op de nieuwe website Hulpbijbrexit.nl.

Foto: Shutterstock

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Mona Keijzer verwoordde het op 26 januari zo tijdens een Brexitbijeenkomst van VNO-NCW en MKB-Nederland: „Prepare for the worst, work for he best”. Mogelijk krijgen exporteurs op het VK al vanaf 30 maart 2019 te maken met allerlei beperkingen aan de grens. Ook al is Nederland straks goed voorbereid, als er aan de Britse kant problemen zijn met inklaren en inspecties, is Nederland kwetsbaar, zo zeiden deskundigen tijdens de bijeenkomst.

Grote zorgen
LTO Nederland maakt zich, evenals andere belangenbehartigingsorganisaties in de land- en tuinbouw, grote zorgen over de Brexit. Zo lieten Royal FloraHolland, GroentenFruit Huis en Anthos weten nog op veel onduidelijkheden te stuiten rond de Brexit. De organisaties vrezen dat er lange wachttijden aan de grens zullen ontstaan. Vooral versproducten als bloemen en groenten zijn kwetsbaar voor wachttijden. Los daarvan kan er straks zelfs sprake zijn van invoerrechten, zo werd duidelijk tijdens de bijeenkomst.

Staatssecretaris Keijzer meldde dat er gewerkt wordt aan uitbreiding van de douane- en inspectiecapaciteit. Voorzitter Henk Westerhof van Anthos ging daar kritisch op in. “Ik wil graag zekerheid dat als de keuringsdiensten nu extra personeel aannemen en trainen, maar tijdens de overgangsperiode blijkt dat die extra menskracht toch niet nodig is, de overheid financieel bijspringt.”

Tips en antwoorden
De website HulpbijBrexit.nl biedt acht tips voor ondernemers. Daarnaast vind je op deze site de webpagina Vragen & antwoorden over Brexit. Verder willen we je deze tips van LTO Nederland niet onthouden:
o Stel niet langer uit en verdiep je in de Brexitproblematiek.
o Budgetteer voor de mogelijke problemen en de benodigde capaciteit om deze te voorkomen en/of op te lossen.
o Overleg met douane en keuringsdiensten.
o Bespreek mogelijke scenario’s met exporteurs, telersvereniging, veiling en Britse afnemers.
o Breng in beeld wat eventuele gevolgen zijn voor je teeltplan.
o Dek valutarisico’s af in de periode 2018-2020.
o Ga na of je een depot (opslagfaciliteit) kunt regelen in het VK om uit voorraad te kunnen blijven leveren.

Reageer op dit artikel

avatar