Zo saboteert Trump zijn eigen herverkiezing

    De Amerikaanse president Donald Trump trekt de aandacht met wel heel tegenstrijdige berichten over het handelsconflict. In plaats daarvan moet hij zich meer richten op de verslappende economie in eigen land.

    Trump wekte begin deze week verbazing met de opmerking dat het handelsconflict met China zomaar kon doorsudderen tot na de verkiezingen van 2020. Meestal doet de zittende president er juist alles aan om ervoor te zorgen dat de economie zo goed mogelijk draait in een verkiezingsjaar. De uitspraak leidde dan ook tot allerlei speculaties dat Trump erop rekende dat zijn kiezersbasis het belangrijker vindt dat hij niet met zich laat sollen, dan dat de economie goed groeit. Die speculaties konden echter snel weer de prullenbak in.

    Kinderachtig

    Op een NAVO-top met verschillende wereldleiders bleek namelijk dat Trump wel degelijk met zich laat sollen. In een uitgelekte video van een receptie op Buckingham Palace is te zien en te horen hoe de Canadese premier Justin Trudeau met zijn Britse, Franse en Nederlandse ambtsgenoot grappen maakt over een wel heel lange persconferentie van Trump. Nadat hij met de video was geconfronteerd, noemde Trump zijn Canadese collega een man met twee gezichten. Daarna pakte hij meteen het vliegtuig terug naar huis te. Ook in een ander opzicht is de theorie over de harde lijn van Trump onderuit gehaald.

    Haarscheurtjes in de economie

    Op woensdag vertelde hij namelijk doodleuk dat de gesprekken met China heel goed lopen en dat een akkoord over de eerste fase van een handelsdeal in zicht komt. De aandelenmarkten kregen door die uitspraak een flinke duw in de rug. Maar ondertussen worden de haarscheurtjes in de economie van de Verenigde Staten wel steeds beter zichtbaar. Woensdag werd namelijk ook bekend dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in november met 67.000 is toegenomen. Dat is beduidend minder dan de 121.000 van oktober, terwijl economen op een groei van 150.000 hadden gerekend.

    Handelsconflict doet pijn

    Het is echter vooral de gang van zaken binnen de Amerikaanse dienstensector die zorgen baart. In dit segment zwakte de groei opnieuw iets af. Een goed draaiende dienstenmarkt is belangrijker dan ooit, aangezien de industriesector voor de vierde maand op rij kromp. Onder meer de onzekerheid rondom het handelsconflict doet industriebedrijven pijn. Als de groei in de Amerikaanse dienstensector hapert, komt een recessie in 2020 wel heel dichtbij.

    Dollar doet stapje terug

    De Federal Reserve gaat er natuurlijkalles aan doen om dat te voorkomen. Handelaren prijzen nu al een kans in van 70% dat de rente in 2020 verder verlaagd wordt. Dat blijkt niet alleen uit de Fed-futures die verhandeld worden aan de CME-beurs, maar ook aan de dollar. De Amerikaanse munt is deze week met ongeveer 1% gedaald ten opzichte van de euro. Als die trend doorzet, komt de lang gekoesterde wens van Trump voor een zwakkere dollar toch uit. De keerzijde is dat de kans op een herverkiezing een stuk kleiner wordt als de Amerikaanse economie echt begint te sputteren.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties