Vakblad voor de Bloemisterij Energie Zoektocht naar juiste teeltrecept in meerlagenteelt tulp met LED-belichting

  Zoektocht naar juiste teeltrecept in meerlagenteelt tulp met LED-belichting

  0

  Plant Lighting en Proeftuin Zwaagdijk hebben onderzoek gedaan naar het juiste lichtrecept om tulp in meer lagen te telen. Het onderzoek was onderdeel van het programma Kas als Energiebron.

  In het onderzoek van 2015-2016 was LED rood/blauw/verrood naar voren gekomen als een geschikt lichtspectrum voor tulp in een meerlagensysteem. In het eerste gedeelte van het onderzoek van 2016-2017 is onderzocht in hoeverre het de belichting optimaal kan worden ingesteld. In het tweede gedeelte van het onderzoek is in kassen van Proeftuin Zwaagdijk bij 15 verschillende cultivars in drie opeenvolgende proefronden onderzocht welke intensiteit LED rood/blauw/verrood belichting benodigd is voor een goede kwaliteit tulp.

  Eerste gedeelte

  In de eerste fase van het onderzoek zijn in 6 proefrondes verschillende strategieën getoetst in klimaat-units van Plant Lighting. De conclusies zijn als volgt:

  • Het na een aantal dagen uitschakelen of halveren van het verrode gedeelte van het spectrum bespaart aanzienlijk energie en resulteert in een donkerdere bladkleur, maar gaat ten koste van de bladspreiding.

  • Met een lage intensiteit UV-A/blauw licht van een kortere golflengte dan de gebruikelijke

  450 nm, blijkt bladkleur niet effectief te sturen. Verrood uitschakelen heeft veel meer effect.

  • Een snellere teelt vereist een hogere lichtintensiteit om op een maximale bladspreiding te kunnen sturen

  • Cyclisch belichten is niet zinvol

  • Extra belichten met LED rood/blauw tijdens de afbroeifase in het daglicht heeft weinig effect op bladkleuring bij ‘gemiddeld winter-daglicht’

  Tweede gedeelte

  In het tweede gedeelte van het onderzoek is in kassen van Proeftuin Zwaagdijk bij 15 verschillende cultivars in 3 opeenvolgende proefronden onderzocht welke intensiteit LED rood/blauw/verrood belichting benodigd is voor een goede kwaliteit tulp. Het bleek dat 25 μmol per m2 per seconde PFD bij het juiste spectrum voldoet om een goede kwaliteit tulp te broeien in een meerlagenteelt.

  Het kunnen aansturen van het verrode gedeelte van het spectrum is gewenst. Bij een snellere teelt is mogelijk een hogere intensiteit belichting vereist voor een optimale kwaliteit tulp gebroeid in een meerlagensysteem. Een lagere intensiteit belichting van 10 μmol per m2 per seconde PFD leidt niet tot minder lengte of gewicht, maar kan wel ernstige kwaliteitsproblemen geven.

  Reageer op dit artikel

  avatar