Boomkwekerijmiddag over water in Bergeijk

Ruim vijftien deelnemers aan het project Bodem en Water de Kempen lieten zich dinsdag uitgebreid informeren over druppelirrigatie en peilgestuurde drainage. De boomkwekerijmiddag vond plaats bij vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk.

De middag startte met een presentatie van Pieter Janssen van de Belgische Bodemkundige dienst over de technische en financiële aspecten van druppelirrigatie en peilgestuurde drainage. Daarna bekeken de deelnemers de slangenlegger van Van Montfort. Tot slot werd één van zijn percelen met druppelirrigatie bezocht.

Zonovergoten boomkwekerijmiddag bij vruchtboomkwekerij Van Montfort in Bergeijk
Bezoek aan perceel met druppelirrigatie bij de boomkwekerijmiddag in Bergeijk (foto: José de Jong).

Van Montfort toonde de slangen voor de druppelirrigatie die zo’n 2-3 cm diep in de grond liggen. Gespreksonderwerpen waren onder meer het schoffelen op percelen met druppelirrigatie en het wel of niet meegeven van voeding met de irrigatie.

Reacties

Organisator Esther Hessel kreeg enthousiaste reacties op de middag: „Iedereen is blij dat fysieke bijeenkomsten –met inachtneming van de juiste voorzorgsmaatregelen– weer mogelijk zijn. Gezamenlijk kijken naar de resultaten van praktijkonderzoek en demo’s in combinatie met praktische adviezen en het uitwisselen van de eigen praktijkervaringen, is voor de deelnemers aan het project –zowel de kwekers als toeleveranciers– van grote toegevoegde waarde.”

Hessel is blij dat naast de deelnemende kwekers en toeleveranciers ook het waterschap aanwezig was. „Naast de financiële steun voor het project, waarderen we de interesse van het waterschap in de dagelijkse praktijk van boomkwekers. Het verbeteren van de bodem en de waterhuishouding in De Kempen is iets wat we ook in de dagelijkse praktijk samen moeten doen.”

Over project Bodem en Water

Het Project Bodem en Water De Kempen is een initiatief van communicatieadviseur en onderzoeker Esther Hessel en onafhankelijk teeltadviseur Hans Smeets. Samen met zo’n vijftien boomkwekers voeren zij het project uit. Waterschap De Dommel financiert 50% van de activiteiten. De boomkwekers en enkele toeleveranciers dragen de andere helft bij.

Doel van het project is het verbeteren van de bodem en de waterhuishouding in de Kempen en om de boomkwekerijen in het gebied toekomstbestendig te maken. Dit is belangrijk omdat de veranderingen in het klimaat nu al merkbaar en meetbaar zijn.

Na drie succesvolle beginjaren is het project Bodem en water in de Kempen begin dit jaar verlengd. Wegens uitbreiding is er nog plek voor enkele kwekers om deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar Esther Hessel, via e.hessel@hesselmarketing.nl.

Lees meer over de technische en financiële aspecten van druppelirrigatie en peilgestuurde drainage in de boomkwekerij in De Boomkwekerij nr. 14.

Zie ook:

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties