Tuin en Landschap Nu in het vakblad Zwemmen in hartje Brugge

  Zwemmen in hartje Brugge

  0

  Bij deze woning middenin het toeristische centrum van Brugge paste tuinarchitect Bart Monbaliu een zwembad in. Hij won er goud mee in de categorie 150-750 m2 van De Vlaamse Tuinaannemer.

  Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
  Foto: Gerrit Devinck

  Passen en meten
  Het was passen en meten voordat Monbaliu de definitieve plek en afmetingen van het zwembad (9,6 bij 3m) had bepaald. Want dat de woning zich middenin de oude binnenstad bevindt, werd duidelijk toen de tuin werd leeggehaald. Monbaliu stuitte daarbij op een historisch keldergewelf. Onder toeziend oog van archeologen heeft hij die verborgen onder de 3m lange eerste traptrede van het zwembad, het aangrenzende gazon en de verhoogde plantenbak. Dit deel van de tuin is dan ook als daktuin ingericht.

  Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
  Foto: De Vlaamse Tuinaannemer

  Brede voegen
  Onder het gebouw achterin de tuin parkeren de eigenaren hun auto’s. Met natuurstenen flagstones heeft Monbaliu de garage met de woning verbonden. De brede voegen zijn ingeplant met Leptinella squalida en kruipmunt. „Meer groen is beter voor de waterdoorlatendheid van de tuin en zorgt voor meer beleving.’’

  Vlaamse Tuinaannemer - Bart Monbaliu
  Foto: De Vlaamse Tuinaannemer

  Varens en siergras
  De verhoogde plantenbak is gemaakt van cortenstaal en de geïntegreerde bank van padoekhout. In de border heeft Monbaliu varens als Polypodium en Polystichum polyblepharum gecombineerd met het siergras Festuca gautieri. Op de voorgrond zijn de stammen van de Carpinus betulus te zien.

  De volledige reportage over de tuin leest u in Tuin en Landschap 24. Ook is het mogelijk om het artikel digitaal te lezen (met inlog).

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  Reageer op dit artikel

  avatar