Alle Royal FloraHolland-kwekers eind 2020 in FSI-mandje

    Als de ledenraadsleden er in het najaar mee instemmen gaat Royal FloraHolland voor de ambitie dat eind 2020 alle leden en aanvoerders een digitale milieuregistratie en certificering hebben. In Het Vakblad van deze week een uitgebreid gesprek hierover met ledenraadsleden Job van Egmond en Goos Hofland, lid Elly Damen en CEO Steven van Schilfgaarde. De meningen zijn verdeeld.

    Het afgelopen jaar boog een regieteam van de ledenraad zich samen met het bedrijf van Royal FloraHolland over het thema duurzaamheid. Het resultaat? Het team stelt voor dat alle leden en aanvoerders van Royal FloraHolland eind 2020 een digitale milieuregistratie hebben en gecertificeerd zijn. In het voorstel van het regieteam is gekozen voor de certificaten uit het FSI-mandje. In het najaar beslist de ledenraad hierover.

    Verdeeldheid

    Over het voorstel van het regieteam duurzaamheid is verdeeldheid binnen de ledenraad en bij leden. En aanvankelijk ook binnen het regieteam zelf, weet ledenraadslid Job van Egmond (foto). De matricariateler uit Bleiswijk hield aanvankelijk de kar tegen, geeft hij aan. Een jaar later is hij overtuigd dat certificering van alle leden en aanvoerders een goede zaak is. „Tot een jaar geleden vroeg geen enkele afnemer om een certificaat. We vonden MPS-A meer dan genoeg. Het afgelopen jaar zijn er drie kopers naar ons toegekomen die ons om MPS-GAP vroegen. Zij kopen niet van ons op de klok omdat we alleen MPS-A hebben. Dan ga ik me toch op mijn achterhoofd krabben.”

    Niet alle telers zijn gecharmeerd van certificering. 2.467 leden hebben geen certificaat, 1.644 wel. Kosten vormen een barrière voor sommigen, anderen vinden certificering ingewikkeld, weer anderen vinden het niet zinvol.

    De veiling is inmiddels bezig om de drempels voor kwekers weg te halen, verzekert Steven van Schilfgaarde. De algemeen directeur van Royal FloraHolland geeft aan dat de veiling in gesprek is met certificeringsinstanties als MPS en GLOBALG.A.P. om te kijken hoe certificering eenvoudiger en goedkoper gemaakt kan worden zodat het ook voor kleine kwekers aantrekkelijk wordt. De stelling van Van Schilfgaarde is dat certificering een belangrijke randvoorwaarde voor de toekomst van de sierteelt is.

    Lees hier het artikel in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties