Amerikanen schalen productie op

    De spotprijzen zijn afgelopen week behoorlijk gestegen en ook weer even snel gezakt, dit was een reactie op de weersvoorspelling. De lange termijn is iets gezakt en blijft verder op niveau.

    Dit zou veroorzaakt kunnen zijn doordat een aantal grote kerncentrales in Duitsland de komende drie weken door groot onderhoud van het net zijn. Daardoor is slechts 60% van de totale kerncapaciteit in Duitsland beschikbaar. Bij een tegenvallende windproductie zal het tekort moeten worden opgevangen door o.a. gascentrales. Dit kan de komende weken opwaartse druk geven aan de gasprijs.

    Elektriciteit
    De lange termijn contracten hebben deze week weinig verschuivingen laten zien. Voor de korte termijn contracten hebben we wel een stijging en daling voorbij zien komen. Dit is weersverwachting gerelateerd, het werd al snel duidelijk dat de temperaturen toch niet zover weg zouden zakken als eerder was aangegeven.

    De Nederlanders gaan de komende drie jaar via hun energierekening fors meer bijdragen aan subsidies voor zonne- en windenergie, zo lijkt het. De zogenoemde Opslag Duurzame Energie (ODE) verdrievoudigt tussen nu en 2020 ruimschoots.
    Toen de heffing in 2013 werd ingevoerd bedroeg die voor een gemiddeld huishouden nog geen tientje per jaar. Dat is inmiddels al zes keer zoveel. Voor 2020 zou het ministerie van Economische Zaken een totale opbrengst van 2,3 miljard euro begroot hebben. Dat komt neer op zo’n 200 euro per huishouden.

    Het totale vermogen van alle zonnepanelen in China is vorig jaar verdubbeld. In het Aziatische land staat nu ongeveer 77,42 gigawatt aan capaciteit opgesteld.

    Olie
    De
    olieprijs is afgelopen dinsdag iets gedaald, onder druk van een sterkere dollar en de toenemende zorgen over de Amerikaanse olieproductie. Bij handelaren groeit het besef dat er nog steeds een grote hoeveelheid olie is in Amerika. Dit bleek ook wel toen woensdag de voorraadcijfers bekend werden gemaakt, de voorraad is namelijk behoorlijk gestegen. De voorspelling was dat de toename 2,6 miljoen zou zijn maar het werd 13,8 miljoen.

    De Amerikaanse schalieolieproductie blijkt dermate opgevoerd te zijn dat dit het feestje van de OPEC-landen en andere olieproducerende landen, welke ingestemd hebben met een beperking, behoorlijk lijkt te verpesten.
    Ook Iran doet een duit in het zakje door aan te geven de productie op te gaan schalen, dit is tegen de afspraak in van het oliekartel

    Dit alles heeft er toe geleid dat de prijs van een vat olie iets lager is dan een week geleden.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl