De Boomkwekerij Xylella Belangrijkste waardplanten Xylella verplicht toetsen

  Belangrijkste waardplanten Xylella verplicht toetsen

  0

  Zes gewassen die het grootste risico lopen op een Xylella-besmetting, moeten voor 1 maart verplicht worden getoetst op bedrijven.

  De NVWA meldt dat de toetsverplichting voor deze gewassen in de hele EU geldt: Coffea, Lavandula dentata, Nerium oleander, Olea europaea, Polygala myrtifolia en Prunus dulcis.

  De verplichting geldt alleen voor kwekerijen van deze soorten. Handelsbedrijven zijn vrijgesteld van toetsing, maar niet als zij planten van de soorten overhouden en pas een volgend handelsseizoen verkopen.

  Bedrijven die geregistreerd zijn bij Naktuinbouw, krijgen automatisch bezoek van de keuringsinstantie. Die neemt van elk soort één monster en analyseert dit. Zit er geen Xylella in, dan mag het plantmateriaal in de EU-handel worden gebracht.

  Bedrijven die twijfelen of voor 1 maart niet zijn bezocht door Naktuinbouw, kunnen contact opnemen met de instantie: (071) 332 62 88 of boomkwekerij@naktuinbouw.nl.

  Vanaf 2018 jaarlijkse bemonstering

  De zes soorten moeten vanaf nu jaarlijks op Xylella worden bemonsterd. De kosten zijn voor rekening van de bedrijven die ze produceren, aldus de NVWA.

  Uit besmettingen met Xylella in Zuid-Europa bleek dat de zes soorten een hoger risico hebben om besmet te raken, dan andere waardplanten van de quarantaine-bacterie. Door de toetsverplichting wil de Europese Commissie het risico op verspreiding verder terugdringen. De paspoortverplichting blijft van kracht.

  De Britse overheid drong afgelopen oktober in Brussel al aan op aangescherpte maatregelen. DEFRA-minister Michael Gove noemde de zes soorten eerder al als grootste bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk.

  Foto: EPPO

   

   

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar