Belgische test met groenwanden leidt tot nieuwe inzichten

    In België is een grootschalig project afgerond dat kennis rond groenwanden verzamelt. Het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten die groene gevels nog meer kans op slagen geven. Projectpartners verzamelden knowhow omtrent plantkeuze, waterbeheer, onderhoud en controle.

    Pieter Goossens, onderzoeker bij Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), verduidelijkt dat elk systeem sterktes en zwaktes heeft, maar dat geen enkele dé wonderoplossing is: „Je hebt systemen die beter presteren op vlak van budget, hoogte, er zijn er die sneller volgroeid zijn, sommige hebben genoeg aan beperkte technische voorzieningen, er zijn verschillende vereisten qua locatie. Afhankelijk van het project verdient nu eens het ene, dan weer het andere systeem de voorkeur.”

    Waterhuishouding

    Ingenieur-architect Filip Dobbels, projectcoördinator voor het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB), stelt dat de belangrijkste uitdaging bij groene wanden de waterhuishouding is. Dat geldt vooral voor livingwalls. WTCB heeft dit zowel kwantitatief onderzocht (hoeveelheid toegevoerd water en drain) als kwalitatief (wat is de samenstelling van het drainwater). PCS onderzocht de stressbestendigheid van livingwalls (hoe bestand zijn ze tegen droge periodes).

    Verder onderzoek

    Dobbels en Goossens melden dat ze verder onderzoek zullen verrichten naar groenwanden, en dat ze interesse hebben daarvoor in contact te komen met onderzoeksinstellingen, bedrijven en verenigingen die interesse hebben wat dat betreft. Daarbij lonken ze naar het buitenland. Ook Nederlandse organisaties zijn welkom, benadrukken ze.

    Lees het hele artikel in Tuin en Landschap 18 of in ons digitale magazine (met inlog).

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties