De Boomkwekerij Teelt Bodemscan levert concreet financieel voordeel op

  Bodemscan levert concreet financieel voordeel op

  0

  Boomkwekers die een bodemscan laten uitvoeren van een perceel, gevolgd door bodemverbeterende maatregelen, behalen extra rendement op korte of lange termijn.

  Dat extra rendement is uit te drukke in concrete cijfers, zo blijkt uit het rapport ’Remote sensing met behulp van bodemscans in de boomteelt’ van drie studenten aan HAS Hogeschool. Bart Nelen, Roy Mouris en Twan Kranenburg zijn afgestudeerd op het onderwerp; afgelopen donderdag hielden ze erover een symposium in Zundert.

  Voor het afstudeerproject zijn diverse opties van bodemscans bekeken en diverse scenario’s van bodemaanpak. Bij de aanpak van een storende laag is bijvoorbeeld €1.876 per hectare te verdienen. Wanneer er grote verschillen in bodem-pH zijn, kan middels variabel bekalken een extra opbrengst van €2.866 per hectare worden behaald.

  Inzicht in vervolgstappen wel belangrijk

  Een bodemscan brengt verschillen in een perceel aan het licht. Als die vervolgens worden aangepakt met bijvoorbeeld een afgestemde bemesting, lonen deze maatregelen daadwerkelijk, concluderen de studenten. Het is volgens hen wel belangrijk om inzicht te hebben in vervolgstappen na een bodemscan. Als die nog niet duidelijk zijn of onmogelijk zijn, kun je volgens de studenten niet zoveel met een bodemscan.

  Beeld: Remote sensing in de boomkwekerij

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar