Brexit: douaneprocedures keren zeker terug

    Wordt de aanstaande Brexit hard of zacht, dat is de vraag. Eén ding is in ieder geval zeker: de douaneprocedures komen na de scheiding van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie zeker terug. Als de onderhandelingen spaak lopen is dat zelfs al het geval per 29 maart 2019, maar anders per 31 december 2020.

    Deze waarschuwing werd donderdag gedaan op een bijeenkomst van het ministerie van LNV, LTO-Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland bij Royal FloraHolland in Naaldwijk. Daar werd ondernemers op het hard gedrukt zich gedegen te gaan voorbereiden. De douaneprocedures en keuringen kunnen de handel in verse producten (die in de Britse supermarkten moeten liggen) flink hinderen en zorgen voor extra kosten.

    Volgens Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, speelt het VK een gevaarlijk spel. ‘Een harde Brexit kan ons meer dan 4% economische groei schelen tot 2030. Zelfs in gunstiger scenario’s zijn er aanzienlijke kosten door extra procedures en handelingen. Ondertussen weten we dat 35.000 bedrijven nu zaken doen met het VK, maar geen enkele ervaring hebben buiten de EU. Die groep bedrijven komt nog maar mondjesmaat in beweging. Die moeten we in de actie stand krijgen. Op Brexit-day ben je namelijk te laat en sta je achteraan de rij bij de douane’, zo meldt De Boer in een verklaring.

    Zo’n 10% van de Nederlandse agrarische export gaat naar het VK en Nederland is de grootse agro-exporteur naar het VK. Per jaar gaat er alleen al voor zo’n 2 miljard euro aan groenten en fruit naar de overkant van het Kanaal en bijvoorbeeld één op de vier zakken van onze ‘exportfrites’ komt in de beroemde Britse fish and chips terecht. Vanwege deze grote handelsstromen kunnen de verschillende Brexit-scenario’s onze agrarische export flink in de war schoppen. Sowieso komen er meer handelsbarrières die de handel duurder maken.

    Voor sommige bedrijven eisen de dalende koopkracht en teruglopende groei in het VK nu al hun tol, net als de zwakkere pond. Verder is het niet uit te sluiten dat de Britse wetgeving straks gaat afwijken van de EU-regels, wat leidt tot moeilijker toegang tot de Britse markt. Voor individuele ondernemers kan Brexit overigens ook kansen brengen. Zo profiteren Nederlandse veevoederbedrijven en kassenbouwers bijvoorbeeld van de toegenomen aandacht voor meer productie in het VK zelf.

    guest
    2 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties
    Christian Deckers
    Christian Deckers
    5 jaren geleden

    Is er ooit een artikel verschenen waarin de extra-kost vanwege het EU-circus tot aan anno 2018 is begroot??

    Quincy von Bannisseht
    5 jaren geleden

    Christian, via deze link – https://bit.ly/2F7kggD – kom je bij een artikel dat we eerder dit jaar publiceerden. Daarin vind je ook een link naar het rapport van WUR ’Exploring the impacts of two Brexit scenarios on Dutch agricultural trade flows’.