Deal weggestemd: dit adviseren exportvoormannen

  Voormannen van de Nederlandse sierteeltexport reageren nuchter op de weggestemde Brexit-deal. VGB-directeur Matthijs Mesken en Anthos-voorzitter Henk Westerhof hebben wel dringende adviezen aan exporteurs.

  Er liggen nog altijd verschillende scenario’s op tafel voor de situatie na de Brexit. „Ga door met voorbereiden op het slechtste scenario: een harde Brexit”, adviseert Matthijs Mesken, directeur van de VGB. „Praat met je Britse klanten over mogelijke problemen, leg ze uit dat je businessmodel gaat veranderen. En vraag een EORI-nummer aan bij de douane: dat heb je echt nodig bij export naar een derde land.”

  ’Doe je huiswerk, dat moet ook Britse klant doen’

  Doe in ieder geval niet aan struisvogelpolitiek, stelt Mesken. Hij vernam dat sommige exporteurs zich niet druk maken over de Brexit; er zou toch wel een deal komen en de handel zou toch wel doorgaan. „Steek je kop echt niet in het zand. Ik snap reacties vanuit de sector wel, ’waarop moet je je voorbereiden als er nog zoveel onzeker is’. Het minst wat je moet doen, is een EORI-nummer regelen.”

  Exporteurs moeten dus hun huiswerk doen, maar dat geldt net zo goed voor hun Britse klanten. Die zijn nog amper voorbereid op de Brexit. „Zij willen ook bloemen en planten blijven verkopen, dus Britse klanten moeten ook hun huiswerk doen.”

  De datum van de Brexit staat nog altijd vast, 29 maart. Henk Westerhof adviseert exporteurs die rond die datum producten moeten afleveren in het Verenigd Koninkrijk, dit voor de zekerheid toch maar voor 29 maart te doen. „Ga aan de veilige kant van die dag zitten”, aldus de voorzitter van handelsbond Anthos. „Ook al zal de dag erna denk ik niet anders zijn. Op 30 maart gaat de slagboom aan de Britse grens heus niet ineens vallen.”

  Britse Moederdag vlak na Brexit

  Op 31 maart is het Moederdag in het VK, een belangrijk verkoopmoment voor Britse retailers van bloemen en planten. „Ons geluk is dat de meeste producten voor die dag dan al in het VK zijn, nog voor de Brexit”, aldus Mesken. Wat voor 29 maart geleverd kan worden, is alleen maar goed. Westerhof: „Weg is weg.”

  Voor beide exportvoormannen was de uitslag van de Britse stemming geen verrassing. „Het viel te verwachten, het is een politieke chaos”, vindt Mesken. Westerhof noemt het Brexit-proces „voer voor psychologen. Er is in het Britse parlement geen onderling vertrouwen.”

  Foto: Shutterstock

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties