Donald, Joe, Boris en Ursula

    De laatste twee maanden van dit pandemische jaar 2020 zijn enerverend en vol emotie, dynamiek en onzekerheid. Gaat Donald Trump op ordentelijke wijze het stokje overdragen aan Joe Biden? Zetten Boris Johnson en Ursula von der Leyen voor 31 december hun handtekening onder een brexitakkoord?

    Wat betekent dit voor de economie, de samenleving, de wereldhandel en dichter bij huis: voor de sierteeltbusiness?

    Donald en Boris predikten ‘America First’ en ‘Great Britain First’’! ‘Make them great again’! Een achterwaartse strategie naar het verleden van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië als machtige naties die de toon aangaven in de wereld.

    Maar in de geglobaliseerde wereld is sprake van snelle machtsverschuivingen door de snelle opkomst van Zuidoost-Azië. Daar ontstaat juist een voorwaartse beweging naar meer openheid, transparantie, samenwerking en een ongekende technologische en maatschappelijke innovatie (zie ook het recente boek van de oud DNB-directeur Nout Wellink).

    Met name Donald zag het gevaar en wilde weer muren opbouwen en trok zich terug uit allerlei multilaterale organisaties. Organisaties gericht op het in wereldverband gezamenlijk werken aan klimaat, vrijhandel, armoede, veiligheid, gezondheid, milieu, welvaart, gelijkheid, etc. Op weg naar een nieuwe wereldorde, een nieuwe economie. Robuuster, veerkrachtiger, meer crisisbestendig.

    Winnen Joe en Ursula het van het gedachtengoed en de logica van Donald en Boris?

    De sierteeltbusiness heeft meer baat  bij de ontwikkeling van de nieuwe economie met nieuwe innovatieve decentrale open netwerkverbindingen. Een voorwaartse beweging naar een betere wereld, ‘The Age of Freedom’ voor iedereen in plaats van een achterwaartse beweging naar de ‘Glorious Days’ van het verleden.

    Herman de Boon,

    bestuurder en commissaris

    Lees hier meer columns van Herman.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties