Ede verspreidt schelpkalk tegen verzuring met helikopter

    Deze maand is ruim duizend ton schelpkalk met een helikopter verstrooid over het bos- en heidegebied bij de Ginkel in gemeente Ede. De kalk uit schelpgruis maakt de bodem minder zuur. Daar hebben bijvoorbeeld eikenbomen en koolmezen in het gebied veel baat bij. Het bekalken maakt deel uit van het biodiversiteitsbeleid van gemeente Ede. De Bosgroepen begeleidde de maatregelen voor de gemeente.

    De bodem in het bos- en heidegebied is verzuurd. Hierdoor spoelen belangrijke voedingsstoffen weg. Dit heeft ernstige gevolgen voor zowel dieren, planten als bomen. De verzuring is zichtbaar door bijvoorbeeld jonge koolmezen die door hun pootjes zakken door kalkgebrek in de botten, en het sterven van eikenbomen.

    Maatregelen

    De gemeente Ede treft verschillende maatregelen om de natuur te helpen. Het beleid is gericht op het behouden, herstellen en versterken van de biodiversiteit. Liesbeth Hunink, adviseur ecologie en biodiversiteit bij de gemeente Ede: „Naast bronmaatregelen, die uitstoot van stikstof reduceren, zijn er op korte termijn herstelmaatregelen nodig. Het project is een mooi voorbeeld van een herstelmaatregel. Als het gaat om bodemherstel is het één van de grotere van Nederland.”

    De helikopter haalt het schelpgruis op om te verspreiden.
    Hermetisch afgesloten

    Het schelpgruis maakt de bodem minder zuur. In totaal is 385 hectare bos- en natuurgebied behandeld. Tijdens het bestrooien was het betreffende bos- en heidegebied afgesloten voor publiek vanwege het stof, lawaai en vallende deeltjes gruis. Er werd niet boven woningen en tuinen van woningen gestrooid. Het gehele gebied was hermetisch afgesloten en verkeersregelaars, handhavers en boswachters hielden alles nauwlettend in de gaten. Wanneer er toch iemand werd gespot, ging de helikopter tijdelijk aan de grond.

    Foto’s HeliAir

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties