De Boomkwekerij Nieuws Een jaar na Xylella in België: dit is de situatie nu

  Een jaar na Xylella in België: dit is de situatie nu

  0

  Vorig jaar ging de ontdekking van Xylella op een West-Vlaams handelsbedrijf als een lopend vuurtje over GrootGroenPlus 2018. Hoe is de fytosanitaire situatie daar nu, een jaar later?

  Tijdens een routinecontrole op het bedrijf ontdekte het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) een jaar geleden verdachte symptomen in olijfbomen die uit Spanje kwamen. Het ging inderdaad om Xylella fastidiosa. Rond de besmette bomen waren geen vectoren gevonden, dus het ging om een vondst, geen uitbraak.

  Het FAVV volgt de situatie nauwgezet, laat woordvoerder Liesbeth Van de Voorde van de Belgische fytodienst dit vakblad weten. „Het was een interceptie wat inhoudt dat er dit jaar een verplichte monitoring op het bedrijf is, en in een 200 m-zone rond het bedrijf.”

  300 monsters genomen

  De monitoring is uitgevoerd op twee verschillende tijdstippen. Naast een visuele controle zijn zo’n 300 monsters genomen van waardplanten en insecten op en rond het bedrijf. „We beschikken nog niet over alle resultaten”, aldus Van de Voorde. „Maar de resultaten die tot op heden bekend zijn, zijn conform.” Geen sporen dus van de quarantaine-bacterie.

  Foto’s: FAVV

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar