De Boomkwekerij Nieuws Eikenprocessierups zit al tot in Schotland en Wales

  Eikenprocessierups zit al tot in Schotland en Wales

  0

  Britse regio’s buiten Londen hebben nog wel de ZP-status, maar volgens Forest Research is eikenprocessierups in diverse regio’s onderschept in geïmporteerde eiken.

  Het Britse bosbouwonderzoek meldt dat er nu rond de 60 vondsten zijn gedaan van eikenprocessierups: in 26 graafschappen in Engeland, 2 in Wales en 3 in Schotland. Volgens Forest Research is de rups meegereisd met eiken van het Europese vasteland, maar niet alleen uit Nederland: ook uit Duitsland.

  Het VK probeert eikenprocessierups uit te roeien in de ZP-gebieden. De ZP-status blijft dus gehandhaafd, zo laat de NVWA aan De Boomkwekerij weten, en daarmee ook het importverbod.

  Sinds 15 juli is de import van grotere eiken (vanaf 8 cm stamomvang op 1,2 m hoogte; alle eiken behalve Quercus suber) uit alle EU-landen verboden in het VK. Voor die bomen mag dus geen paspoort met code ZP-a16 worden afgegeven. Import van kleinere eiken (inclusief bos- en haagplantsoen) blijft dus wel toegestaan.

  Beeld: Forest Research

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar