Eind 2020 moet álle handel via Floriday lopen

  Royal ForaHolland gaat versnellen. De veiling geeft aan dat eind 2020 alle transacties via Floriday en de aangesloten digitale platformen moeten lopen. Dit geldt dus ook voor orders die nu nog telefonisch of via een rechtstreekse VMP-koppeling geplaatst worden.

  Royal FloraHolland wil dat over een jaar alle handel via Floriday, FloraMondo, FloraXchange, Blueroots of een api-koppeing plaatsvindt. Dit houdt in dat directe VMP-koppelingen tussen kweker en koper niet meer gebruikt kunnen worden. Tevens gaat Connect-EAB verdwijnen.

  FloraHolland geeft aan dat momenteel alle kwekers de directe handel verrekenen via de Connect-EAB. De nieuwe werkwijze is dus voor alle kwekers een verandering. Iedereen zal het aanbod op Floriday moeten plaatsen, maar de veiling geeft aan dat dit niet betekent dat iedereen verplicht is om op Floriday in te loggen. Een koppeling met het eigen systeem van een kweker kan ook volstaan, maar hier is samen met de softwareleveranciers nog een behoorlijke stap in te zetten.

  De directe handelsstromen zullen eind 2020 door een koper geïnitieerd moeten worden. Zij moeten bestellingen gaan plaatsen op één van de aangesloten verkoopkanalen. Dit is een andere werkwijze. Nu wordt er namelijk nog veel via telefoon, email of via een rechtstreekse VMP-koppeling geregeld. FloraHolland geeft aan met de handel in gesprek te zijn over hoe de digitalisering doorgezet kan worden en zegt alle partijen in de keten te ondersteunen bij de integratie.

  Werkverschaffing

  Uit de eerste reacties blijkt al dat niet alle telers positief tegenover deze versnelling staan. Zo spreekt Louis Bakker van extra werk. „Wat is er mis met het huidige systeem? Alles loopt toch nu ook via FloraHolland? Ik ben niet bang voor vernieuwing, maar dit is werkverschaffing.”

  Jacco Huibers van Amigo Plant valt hem bij. „Dit is denk een onmogelijke opgave. Het betekent dat alle retailorders eerst in Floriday gezet moeten worden, voordat er een afwikkeling plaats kan vinden. Hier zitten we niet op te wachten.”

  Niet alles hoeft via Royal FloraHolland te lopen. Kwekers kunnen zaken doen op Factuur, als het binnen de regels valt van het veilingreglement.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Willem Geleijn
  Willem Geleijn
  4 jaren geleden

  En dan wordt de volgende stap dat allen eindklanten via de aangesloten (?) systemen moeten bestellen? Een afrekenen?