Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Engeland blijft achter in export bloemen en planten

  Engeland blijft achter in export bloemen en planten

  0

  Engeland blijft, met een daling van 6%, achter bij de exportstijging van bloemen en planten uit Nederland. Voor het eerst werd daarmee in de maand januari de grens van € 400 miljoen overschreden. Een hogere inkoopwaarde is hiervan de belangrijkste oorzaak.

  De snijbloemen leverden met een groei van 14% tot € 271 miljoen een forsere bijdrage aan de groei dan de pot- en tuinplanten, die 8% plusten tot € 136 miljoen.

  Na een groei in 2015 zette halverwege 2016 de daling in de exportwaarde op Engeland in. Die trend zette de eerste maand dit jaar door met een afname van 6% tot € 50 miljoen. „De verdiencapaciteit staat onder druk”, stelt commercieel directeur Jan-Paul Rijke van Intergreen, leverancier aan de grootschalige retail. Daarin werd niet meteen na Brexit de markt gedrukt, maar tijdens de contractbesprekingen voor het nu lopende jaar heeft dat wel effect gehad. Door de gedaalde koers van het Britse Pond zijn Nederlandse bloemen duurder. ”Voor de lokale sourcing maakt het niet zoveel uit”, stelt Rijke.

  Directeur Leo Lamboo van Holland Indoor Plant meldt dat het sentiment in de Engelse bloemen- en plantenmarkt sterk wisselt. „Er waren begin dit jaar ook veel klachten over de fluctuerende en hoge prijzen. Welke trend zich zal aftekenen is lastig te voorspellen, we hopen op business as usual” kijkt hij vooruit. „Het is moeilijk de Engelse markt vast te houden”, is de ervaring van Ron Bos, directeur van Hilverda De Boer over de tweede Nederlandse afzetmarkt in 2016.

  Rusland keert terug

  De groep overige landen buiten de top-10 was in januari goed voor een groei in de exportwaarde van 28%. Rusland keerde door een plus van 38% terug in de top-10 en Zweden steeg met 25%. Beide forse groeiers werden overtroffen door Polen dat zelfs 64% in exportwaarde klom. Naast Engeland was Zwitserland het enige top-10 land waarnaar de exportwaarde kromp. Frankrijk was procentueel gezien de vierde groeimarkt en staat nu op de tweede plaats.

  De Top-10 bestemmingen van de totale exportwaarde bloemen en planten vanuit Nederland tot en met januari vind je op floridata.nl of vgb.nl.