Extreme regenval Kenia zet Keniaanse kwekerij onder water

    Door extreme regenval in Kenia staat een deel van Van den Berg Roses in Naivasha onder water. De regen zorgt er ook voor dat de bloemenproductie in Kenia laag is. Kwekers vinden dat geen ramp; er is toch te weinig luchtvrachtcapaciteit.

    Door hevige regenval in 2019 en dit jaar is het waterpeil van Lake Naivasha tot ongekende hoogte gestegen. Daardoor zijn kwekerijen aan de oevers van het meer onder water gelopen. „15% van onze kwekerij staat onder water inclusief 3 huizen”, zegt Arie van den Berg. Hij is eigenaar van Van den berg Roses dat op 70 ha rozen teelt in Naviasha. „De laatste 10 jaar zien we dat het meer stijgt, maar de laatste maanden extreem. De droge periode komt er nu aan, de regenperiode is nu ongeveer op zijn eind. Maar het zal wel even duren voor het meer weer is gezakt.”

    Op 4 mei ging het fout

    Volgens Richard Kneppers van Kneppers Rozen heeft het meer sinds 1960 niet meer zo hoog gestaan. Richard runt samen met zijn broer Jack Maridadi Flowers in Naivasha. Door de regenval in Kenia – vorig jaar en dit jaar – is onder meer het natuurgebied in de nabijheid van Naivasha verzadigd geraakt en wordt het regenwater door rivieren snel afgevoerd naar het meer. Vorig jaar begon het regenseizoen rijkelijk laat, pas in juni, en bleef het lange tijd regenen. Dit jaar begon het begin maart weer te regenen in Kenia.

    „In de nacht van 4 mei ging het fout. Toen viel er 120 mm in 3,5 uur”, verklaart Kneppers.  Volgens de Oostlander zijn er niet veel bedrijven hard geraakt door de hoge waterstand van Lake Naivasha. Hij geeft aan dat Maridadi Flowers nagenoeg geen schade heeft. „Wij zitten wat verder van het meer af – zo’n 50 tot 100 meter. Bij ons zijn er geen mega-dingen. De productie is wat lager, maar over de kwaliteit hoor je mij niet klagen. Ik zeg niet dat het een topproduct is, maar met deze regen is het gewoon goed. Een klant vertelde me gisteren dat hij bij vijf Keniaanse kwekers geen gedoe heeft met de kwaliteit en daar zaten wij bij.”

    Laag in productie

    De lagere productie vindt Kneppers niet een heel groot probleem. „Er is toch te weinig luchtvrachtcapaciteit. Nu het regent valt dat mee. Ik hoor niet dat er veel weggegooid hoeft te worden. Iedereen zit laag in zijn productie.”

    Simon van den Burg van Timaflor zit in Timau, nabij Mount Kenya. Ook hij heeft last van de regenval. Van der Burg schrijft deze week een column over de extreme regenval in de Bloemisterij.  „Ook bij ons in Timau is het nat, er stromen riviertjes waarvan ik het bestaan niet wist. Alle bassins lopen over en ook thuis moesten er zandzakken aan te pas komen. Al dit water heeft ook zo zijn gevolgen in de kassen: de ziektedruk is hoog. Maar wat een uitkomst! Er is een tekort aan luchtvracht, dus doet het minder zeer als alle kwekers minder bloemen knippen.”

    Lees hier alvast de column van Simon in het digitale magazine van de Bloemisterij.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties