Gamechangers geven de sierteeltketen een make-over

    De sierteelt heeft afgelopen week haar visitekaartje weer gepresenteerd op verschillende podia als de IFTF, de RFTF en enkele losse beurzen als de trendfair. Veel kijken en bekeken worden, echte handel komt er niet van los.

    Maar een ondernemer die ik sprak zei het treffend: ik wil het voor geen goud missen. En waarom dan? ‘Ik vind het toch wel heel fijn dat ik nu de kans heb mijn kopers op een andere manier te bekijken.’ Kortom, er is door te netwerken weer gebouwd aan de fundatie voor de toekomst van veel bedrijven.

    De stemming zit er bij velen in de sector goed in. Zonder positief sentiment geen stimulering van het ondernemerschap is toch wel een belangrijke vaststelling. Stemming wordt medebepaald door wat er om ons heen gebeurt, noem het maar de context. In de pers komt veel ketendynamiek naar u toe, een kleine opsomming:

    • Vergrijzing ondernemers, 79% van de 55-plussers heeft geen opvolger in het sierteeltbedrijf.
    • Drie plantenkwekers hebben de intentie om te fuseren tot een stevige marktpartij.
    • Dümmen Orange is vrijwel maandelijks in de pers door acquisities van andere veredelaars, brokers of pluggenfabrikant. En de vraag is of het klaar met het rijgen van bedrijven aan de Dümmen-ketting. Dit alles met behulp van een private equity partij.
    • Van den Bos flowerbulbs waar private equity zijn intrede doet bij uittrede aandeelhouder.
    • Siat Group die in België twee veredelaars in de exotische potplanten koopt en te kennen geeft nog meer ambitie te hebben.
    • Een strategisch adviesbureau als Hillenraad die zich verbindt aan investeringsmaatschappij NPM capital om equity in bedrijven in de sierteeltketen te brengen.

    Een bloemlezing van wat berichten in de achterliggende periode. Deze ontwikkeling is één van de onderwerpen die het sentiment van vandaag bepalen. Mijn analyse is dat bestaande bedrijven, zeg maar gamechangers, geholpen door nieuwe aandeelhouders in deze periode rumoer, vernieuwing en ketenverkorting brengen in de sierteeltketen.

    Deze beweging zit nu nog vooraan in de keten, bij de veredelaars en opkweekbedrijven. Een uitrol naar andere ketenschakels als teelt en handel kan een volgende stap zijn, mits de EBITDA (cash flow indicator) hoog genoeg is. Vooraan in de keten is menig ondernemer zich nog strategisch aan het oriënteren op de toekomst en hoe hierin staande te blijven. Dat klinkt al defensief en is het in sommige gevallen ook.

    Het bijzondere aan nieuwe aandeelhouders van buiten de sector is dat we gemiddeld genomen niet weten hoe ze zich gedragen, dat maakt het spannend. Ze brengen vanuit een andere visie zeggenschap in. Hoe de buurman of collega zich gedraagt, is meestal wel te voorspellen. Met een vreemde eend in de bijt is het spelletje toch anders.

    Bestaande bedrijven worden met hulp van private equity dus gamechangers. Deze gamechangers brengen beweging in uw keten, wat mogelijk uw bedrijfsmodel een stevige make-over gaat geven. Daarbij maakt het niet uit waar je in de sierteeltketen zit. Daar mag je best een beetje gezond onrustig van worden.

    Gamechangers zorgen mede voor vernieuwing en innovatie in een sector, waar het afgelopen jaren gemiddeld maar een beetje heeft voortgekabbeld. We zitten dus echt op een prachtig moment in de sierteeltsector. Heeft iedereen de gamechangers voor zijn bedrijf of ketenschakel voor zichzelf al op het netvlies?

    Ik betwijfel het op basis van het rondje beurzen. Kijken en bekeken worden, dat was het afgelopen week. Gamechangers ontdekken en bekijken. And what’s in it for me? Dat staat komende week bij mij op de agenda, bij u ook?

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties