Gasaanvoer naar Europa neemt af

    In tegenstelling tot wat traditioneel altijd van toepassing was, zien we in de huidige markt dat de samenhang tussen olie en gas niet in harmonie zijn met elkaar. De prijzen van gas zijn afgelopen week namelijk redelijk stabiel geweest maar de olieprijzen zijn flink gestegen. De prijzen van de daghandel lijken helemaal geen bodem te hebben en zijn zelfs nog verder gedaald.

    Volgens de Energy Information Administration (EIA) exporteerden de Verenigde Staten afgelopen week minder LNG ladingen in vergelijking met de week ervoor. De EIA zei dat dit LNG-exportvolume het laagste is sinds 17 oktober 2019. Klanten zouden tientallen Amerikaanse LNG-ladingen hebben geannuleerd vanwege de wereldwijde vernietiging van de vraag als gevolg van het coronavirus. De uitvoer van gas vanuit Noorwegen en Rusland is licht afgenomen, onder meer als gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan productie-installaties.

    Stabiele prijs voor elektriciteit
    De aandelenbeurzen zijn positief gestemd en ze zijn tegelijkertijd een afspiegeling van de toekomstige prestaties van economieën. Door de beurs wordt de koers van CO2-emissierechten sterk beïnvloed omdat er bij een positieve beurs vanuit gegaan wordt dat het elektraverbruik ook zal toenemen en dus ook dat de CO2 uitstoot toe zal nemen. Doordat de beurzen stijgen zijn de CO2-emissierechten ook licht gestegen maar het gebruik van steenkolen is niet gestegen en de prijs hiervan is zelfs gedaald waardoor elektra een stabiele prijs vertoont.

    Doordat de zon en wind opwek nog steeds van royaal niveau zijn en de vraag zwak is, zijn de prijzen van de daghandel nog steeds stabiel zeer laag.

    Door het coronavirus zijn er in China in de eerste 3 maanden van 2020 circa 23% minder zonnepanelen geïnstalleerd dan voorgaande jaren. Maar de stroomproductie van zonnepanelen is in de eerste drie maanden wel met circa 12% gestegen ten opzichte van 2019 in dezelfde periode. De oorzaak hiervan kan onder meer gezocht worden in een betere luchtkwaliteit, deze is helderder doordat er veel minder opgewekt wordt door kolencentrales.

    Nieuw vertrouwen in olie
    Met een prijsstijging van circa 10% van de Amerikaanse olie (WTI), lijkt er onder handelaren een nieuw vertrouwen in de toekomst te zijn ontstaan. De vraag naar olie is nog altijd laag maar door de gigantische economische steun van overheden, in Amerika 10% van het Bruto Binnenlands Product, wordt algemeen aangenomen dat de economieën er relatief snel weer bovenop zullen komen en de vraag naar olie zullen aanjagen. De wereldwijde olievoorraden van veel landen zijn zo goed als op volle capaciteit. De landen die lid zijn van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), hebben momenteel een voorraad van 85 dagen aan ruwe olie op voorraad. Normaal heeft deze groep een voorraad voor 60 dagen. Ook de verwachting dat de productie nog verder zal gaan dalen, geeft handelaren het vertrouwen dat de vraag het aanbod zal kunnen overtreffen. Uit cijfers van de Energie Informatie Administratie (EIA) bleek afgelopen week dat de voorraad in Amerika flink afgenomen is met circa 5 miljoen vaten ruwe olie.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    Foto: Shutterstock
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties