Gasexport gegroeid in 2016

    Deze week hebben we een stijging en een daling van de spotmarkt gezien, er is dus een sterke reactie geweest op de weersomstandigheden. Dit heeft ook te maken met de voorraden van de gasvelden, deze zouden al behoorlijk aangesproken zijn.

    Voor de lange termijn contracten hebben we deze week een lichte daling gezien, dit kan aangeven dat er te weinig prikkels zijn voor een structurele hogere prijs van gas in de toekomst.

    Volgens de meest recente gegevens, heeft Gazprom 419.070.000.000 kubieke meter gas geproduceerd in 2016, waarbij ongeveer 11 miljard kubieke meter meer dan gepland en 570.000.000 kubieke meter meer dan in 2015. Het productiepotentieel zou echter nog vele malen groter zijn aldus Gazprom. Gazprom Heeft vorig jaar 180 miljard m³ gas naar Europa geëxporteerd, ‘een all-time high’ en 12,5 procent meer dan in 2015.

    Uit cijfers blijkt ook dat er in Spanje een flinke toename is in het gebruik van LNG-gas. Voor Spanje is LNG-gas ideaal, hierdoor zijn ze namelijk niet alleen afhankelijk van gaslevering vanuit Algerije.

    Elektriciteit
    Voor de lange termijn contracten is er deze week een kleine daling geweest mede ingegeven door de kolenprijs welke wat lager is dan een week geleden. Voor de spotmarkten is er deze week een stijging en vervolgens een daling gezien. De spotmarkt is duidelijk onder invloed van de weersomstandigheden geweest en de lage elektriciteit productie in Frankrijk.

    De Chinezen hebben inmiddels hun nieuwste vijf jarenplan bekend gemaakt, het plan betekent een forse groei van kernenergie en een forse beperking van het gebruik van steenkool. Het gebruik van steenkool in de primaire energie zou tot rond de 60 procent beperkt worden. De regering zou inmiddels 100 steenkoolprojecten geschrapt hebben die door de lagere overheden waren goedgekeurd. Dit zou een impuls kunnen zijn voor een lagere kolenprijs, de kolenprijs is erg bepalend voor de elektriciteitsprijs in Duitsland en Nederland.

    Olie
    De OPEC-landen en een aantal andere olieproducerende landen doen er alles aan om de prijs omhoog te krijgen. Er is een productiebeperking afgesproken en tussendoor praten ze voortdurend de prijs omhoog. Maar op dit moment lijkt hun karma een hogere prijsnotering in de weg te staan. In november 2016 is de prijs weliswaar gestegen door het beperkingsakkoord maar vanaf begin 2017 staat de prijs wat onder druk en zien we dat de koers geleidelijk weer licht aan het zakken is.
    Overigens, bij dit prijsniveau is het voor de Amerikanen interessant om meer te gaan produceren. De gevolgen van de productieopschaling doen ook nog eens voor een gedeelte of misschien wel geheel het productiebeperking-effect teniet.

    De olieproducerende landen zullen dus meer uit de kast moeten halen om de prijs omhoog te krijgen anders lijkt het niet te gaan lukken.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl