Gasmarkt ontbeert flexibiliteit door Engelse gasopslag

    Het zachte weer van de afgelopen week, noem het gerust nazomerweer, was duidelijk terug te zien in het verloop van de daggasprijs. De TTF-daggasprijs daalde met ongeveer 1 Eurocent per kuub in de loop van de week.

    De lange termijnprijzen gas stegen evenals de lange termijnprijzen elektriciteit, zij het niet met zo’n vaart. Toch was de stijging een feit doordat alle grondstofprijzen in de lift zitten. Bovendien wordt ook wel duidelijk, door het oplopen van de prijs, dat de Engelse gasopslag ‘Rough’ wordt gemist. De flexibiliteit die de markt af en toe nodig heeft is hierdoor namelijk niet aanwezig.

    Elektriciteit
    De afgelopen week stegen de lange termijnprijzen elektriciteit weer op basis van dezelfde impulsen als de afgelopen 2 à 3 maanden het geval was.

    De steenkoolprijs steeg weer als gevolg van de grote vraag vanuit China, aangezien de chinezen bezig zijn de voorraad voor de winter op te bouwen. Daarnaast is een aantal Chinese mijnen gesloten vanwege veiligheidscontroles en moeten de kolen dus deels van elders komen. Eveneens is er nog altijd een dreiging van stakingen bij steenkoolproducent Australië, wat voor leveringsonzekerheid zorgt. In Europa was de afgelopen week het weer zo zacht dat dit voor lagere prijzen zou moeten zorgen. Dit was enigszins het geval, maar er zijn redelijke zorgen omtrent de veiligheidssituatie van de Franse kerncentrales. Zoals vorige week al werd aangegeven zijn er veiligheidsrisico’s in geval van aardbevingen en moet er flink geïnvesteerd worden om aan de eisen te voldoen. Risico’s van eventueel niet werkende Franse centrales worden ingecalculeerd in de huidige prijzen, aangezien in dat geval Duitse kolencentrales en Nederlandse gascentrales moeten bijspringen.

    De lange termijnprijs, en in dit geval de Base 2020, steeg afgelopen week met 3 euro per MWh. Oorzaak hiervan was de bekendmaking van de kabinetsplannen. Vanaf 2020 wil het nieuwe kabinet een bodemprijs voor CO2-rechten instellen, de markt reageerde hier direct op.

    Olie
    De koers van olie is deze week eerst gestegen en vervolgens gedaald om uiteindelijk weer te arriveren op gelijk niveau. Er was wel veel nervositeit in de markt, er zijn partijen die er vanuit gaan dat olie een stijgende trend te pakken heeft maar daarentegen is er ook genoeg twijfel over de productie van de OPEC-landen.

    De onrusten in Kirkuk waren afgelopen week opgelaaid waardoor de koers steeg, maar inmiddels heeft Irak de olievelden in Kirkuk stevig in handen. De productie vanuit dit gedeelte van het Midden-Oosten is hiermee veilig gesteld en kan zelfs opgevoerd gaan worden. De situatie in Kirkuk heeft er dus voor gezorgd dat de prijs ook weer is ingezakt.

    Ook de olievoorraden in Amerika konden investeerders niet inspireren om in te stappen ondanks dat de voorraden meer waren afgenomen dan analisten hadden geprognotiseerd. Dit is mede veroorzaakt door een rapport van de IEA (Internationaal Energie Agentschap), ze verklaarde dat de markt de hoop op hogere koersen kunnen temperen. De wereldwijde voorraadopbouw, de stijgende productie van niet-OPEC-landen en een trage groei van de vraag zouden volgens het IEA namelijk een rem kunnen zetten op verdere prijsstijgingen van olie.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties