Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen ’Geef je data nooit weg zonder goede afspraken’

  ’Geef je data nooit weg zonder goede afspraken’

  0

  Data worden steeds belangrijker. Voor telers om inzicht te krijgen in de eigen resultaten, voor toeleveranciers en adviseurs om een goede dienstverlening te kunnen bieden. Daar hoort ook het delen van data bij, bijvoorbeeld via het platform LetsGrow. „Maar geef niet alles zomaar weg aan partijen die je niet goed kent”, waarschuwt Peter Hendriks, directeur van LetsGrow. „Zeker niet zonder goede afspraken te maken.”

  Waarom moeten telers oppassen bij het delen van data?
  „Veel dingen in de Nederlandse tuinbouw gaan op goed vertrouwen, en dat is goed, denk aan alle studiegroepen. Maar als niet goed is vastgelegd wat leveranciers wel en niet mogen met de data, dan kunnen ze er misschien dingen mee doen die niet in het belang zijn van de klant. Dat kan weer leiden tot terughoudendheid bij telers voor het delen van data. Dat zou jammer zijn.”

  Heb je aanwijzingen dat er misbruik wordt gemaakt?
  „Ik zie contracten waarbij de leverancier van een dienst aangeeft dat alle verzamelde data van hem zijn. Dan kom je in een grijs gebied. Je weet niet meer wat er in de toekomst met je data gaat gebeuren.”

  Wat is het probleem daarvan?
  „Een teler werkt hard aan verbetering van zijn teeltstrategie, al dan niet samen met gelijkgestemde collega’s. Maar als zijn teeltgeheimen terecht zouden komen bij partijen waarvan hij dat niet wil, dan zou hij zijn onderscheidend vermogen wel eens kwijt kunnen raken. Het zijn de puntjes op de i die het verschil kunnen maken.”

  Lees het hele interview vrijdag in Bloemisterij of meteen in de digitale editie.

  Joef Sleegers
  Joef Sleegers werkt sinds 2006 bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft graag over innovatie en nieuwe technieken, en voelt zich thuis in een sector die ’verantwoord ondernemen’ serieus neemt.

  Reageer op dit artikel

  avatar