Green Deal Voedselbossen donderdag 23 november ondertekend

    Donderdag 23 november tekenen de Natuur en Milieufederaties samen met 20 andere deelnemende partijen in Lelystad de Green Deal Voedselbossen. Hiermee maken de betrokkenen hun intenties voor verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel.

    ‘Voedselbossen’ is een verzamelnaam voor een vorm van duurzame landbouw die sterk aan populariteit wint. Een voedselbos is een agrarisch ecosysteem dat is opgebouwd uit 4 tot 9 vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, thee, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden steeds vaker aangelegd om op een duurzame manier lokaal voedsel te verbouwen.

    Met de Green Deal maken overheden en betrokken organisaties afspraken om zich voor voedselbossen in te zetten. Want in de praktijk blijkt dat de voedselbosbouw extra input en sturing kan gebruiken, bijvoorbeeld op het juridische vlak.

    Wet- en regelgeving
    In wet- en regelgeving zijn de domeinen van ‘landbouw’ en ‘natuur’ vrijwel geheel van elkaar gescheiden. Bomen en struiken passen niet altijd binnen de wettelijke perken voor voedselproductie, terwijl de subsidieregels voor bos- en natuur veel eetbare soorten uitsluiten die voor voedselbossen juist interessant zijn.

    Bovendien zijn er grotere en kleinere onderzoeksvragen rond dit nieuwe vakterrein, waar meerdere partijen voor nodig zijn. Na de ondertekening donderdag gaan de partners met elkaar aan de slag om plannen voor realisatie van alle ambities uit te werken.

    Deelnemende partijen
    De volgende partijen hebben de Green Deal ondertekend: Ministeries van Economische Zaken en Klimaat, van Infrastructuur en Waterstaat en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Provincie Limburg, Provincie Flevoland, Stichting Voedselbosbouw Nederland, Stichting Voedselbossen Noord Nederland, Staatsbosbeheer, Stichting De Natuur- en Milieufederaties, Stichting Both ENDS, Stichting The Tipping Point, Waterschap Limburg, Waterschap De Dommel, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen Environmental Research, Stichting Louis Bolk Instituut, Stichting Van Hall Larenstein, Boerenbedrijf Ketelbroek, Landgoed Welna B.V. en Stichting Roggebotstaete Landgoed en Landgoed Bleijendijk V.O.F

    Zie voor meer informatie over voedselbossen ook de site van de Stichting Voedselbosbouw Nederland.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties