De Boomkwekerij Droogte Grondwaterstanden verschillen van normaal tot zeer laag

  Grondwaterstanden verschillen van normaal tot zeer laag

  0

  De grondwaterstanden verschillen per regio van normaal tot zeer laag. De grote rivieren voeren nog wel voldoende water aan, maar in Brabant gelden al de eerste onttrekkingsverboden.

  In het beheersgebied van Brabantse Delta geldt een onttrekkingsverbod voor de stroomgebieden van de Brandse Vaart en Zijbeken (in gemeenten Breda, Etten-Leur, Rucphen en Zundert), en in de stroomgebieden Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop (in Breda, Etten-Leur, Rucphen en Halderberg). Vanuit de Aa of Weerijs die door regio Zundert loopt, mogen kwekers dus wel blijven beregenen.

  In het beheersgebied van De Dommel geldt een onttrekkingsverbod voor beregeningswater uit de Beerze en de Leijen.

  Uit de laatste droogtemonitor van de waterschappen en Rijkswaterstaat (7 mei) blijkt dat de grondwatersituatie regionaal sterk verschilt. Zeer lage standen komen met name voor in de hogere zandgronden. Door regen eind april was het neerslagtekort wel even afgenomen, maar nu neemt dat tekort weer toe. Verwachting is dat de Rijn en de Maas voldoende water blijven aanvoeren om de actuele watervraag te kunnen blijven voorzien.

  Met drempels in sloten proberen Brabantse Delta en kwekers in regio Zundert water langer vast te houden.

  Foto: Arno Engels

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar