De Boomkwekerij Teelt Grote Duitse kweker zet in op klimaatbestendige stadsbomen

  Grote Duitse kweker zet in op klimaatbestendige stadsbomen

  0

  Lorenz von Ehren, een van de grootste Duitse boomkwekerijen, houdt zich nadrukkelijker bezig met stadsbomen die bestand zijn tegen klimaatverandering.

  Vorige week hield Lorenz von Ehren op de hoofdlocatie in Hamburg een symposium over het thema. Experts gingen in op de gevolgen van klimaatverandering, zoals meer hitte, droogte en wateroverlast, en wat deze betekenen voor stadsbomen.

  De Duitse natuurwetenschapper Ernst Ulrich von Weizsäcker stelde dat het stedelijk groen opnieuw bezien moet worden. Niet alle soorten en variëteiten zijn immers bestand tegen de gevolgen.

  De Duitse professor landschapsarchitectuur Rainer Schmidt legde een model uit voor het stedelijk groen in de toekomst. Dat model is gebaseerd op maximaal gebruik van productieve groene ruimten, ofwel sterke groeiers met veel blad.

  Pius Floris hamerde op aandacht voor bodembiologie. Volgens de Nederlandse boomverzorger zullen stadsbomen pas gezond en vitaal kunnen groeien als met name de groeiomstandigheden in orde zijn en bij de bomen passen.

  Klimaatbomenbos op bedrijf

  Von Ehren (met circa 550 ha in productie) heeft voor klanten een klimaatbomenbos aangelegd met 70 soorten en variëteiten die klimaatbestendig moeten zijn. Dat blijkt althans voorlopig uit GALK (Gartenamtleiterkonferenz), het Duitse gebruikswaardeonderzoek, en uit het Beierse stadsbomenonderzoek dat loopt met het oog op klimaatverandering.

  Tot de aangeplante klimaatbomen bij Von Ehren behoren onder andere: Taxodium distichum, Nyssa sylvatica, Magnolia kobus, Liriodendron tulipifera, Koelreuteria paniculata en Fraxinus angustifolia ’Raywood’.

  Foto: Lorenz von Ehren

  Arno Engels
  Since 2000 Arno Engels has been editor of De Boomkwekerij, Dutch magazine for hardy nursery stock. Since 2018 he is also Floribusiness editor.

  Reageer op dit artikel

  avatar